MLBKT

Tovább javult a beszerzésimenedzser-index februárban

0,6 százalékponttal javult februárban és a januári 54,3-ról 54,9 pontra emelkedett.

2015.03.02 09:54MTI

Az idei érték magasabb a korábbi februárok 51,9 százalékos hosszú távú átlagánál és az elmúlt három év 52,5 pontos középértékénél is - jelentette a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) hétfőn.

Az elmúlt egy évben egyszer sem volt 50,0 pont alatt az index, a bővülés pedig a tizenkilencedik hónapja tart.

Az index javulása azt jelzi, hogy a megkérdezettek nagyobb hányada az előző havinál kedvezőbb folyamatokról számolt be a múlt hónapban.

A részindexek között a foglalkoztatottság mutatója valamelyest csökkent ugyan az előző hónaphoz hasonlítva, de így is a legmagasabb februári értéket érte el 1995 óta. Tavaly majdnem minden hónapban bővülést mért az MLBKT, csak a májusi érték jelzett enyhe csökkenést.

A termelési mennyiség indexe emelkedett a januárihoz képest, második hónapja jelez növekedést, és átlag felettinek számít, miután az elmúlt 19 évben csak ötször volt magasabb, mint az idén.

Az új rendelések indexe enyhébben emelkedett, a mostani a kilencedik legmagasabb februári érték 1995 óta. Az új rendelések állománya magasabb lett, és felülmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is.

A beszerzési mennyiség indexe növekedett januári értékéhez képest. A februári érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a hetedik legmagasabb februári adat. A beszerzett mennyiség tizennegyedszer növekedett zsinórban.

A beszerzési árak növekedési üteme gyengült a válaszadók jelzése szerint. Ezzel a beszerzési árak az elmúlt huszonegy hónapban nem csökkentek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a negyedik legalacsonyabb februári mérték.

A késztermékkészletek szintje februárban alacsonyabb lett. A korábbi februári értékeket nézve az idei átlag alattinak mondható, és a kilencedik legalacsonyabb 1995 óta.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett januárhoz képest, és egyhavi szűkülés után másodszor jelzi az import mennyiségének újbóli növekedését.

A másik külpiaci mutató, az exportindex értéke is nőtt az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont felett maradt. Tavaly decemberben tizennyolc hónapos bővülés szakadt meg, ami januárban újraindult.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.