Ukrán válság

Kijev márciusban megkaphatja az IMF-segély első részletét

Ukrajna még márciusban hozzájuthat a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által beígért pénzügyi támogatás első, jelentős részletéhez, ha Kijev addig teljesíti a kölcsönnyújtás feltételeit.

2015.02.28 13:55MTI

A több ukrán honlap, így a comments.ua hírportál által idézett IMF közlemény szerint a nemzetközi pénzintézet igazgatótanácsa március 11-én vitatja meg az Ukrajnának nyújtandó 17,5 milliárd dolláros támogatás kérdését. Amennyiben zöld jelzést kap a terv, Ukrajnának azonnal átutalják az első részletet, amely jóval nagyobb lesz a később folyósításra kerülő összegeknél.

Az IMF cserébe egyebek között azt várja el, hogy Ukrajna a következő két évben a piaci szint közelébe emelje az energiaárakat, reformokat hajtson végre a gazdaság, az igazságszolgáltatás és a bankszektor területein.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök szombaton azt mondta, hogy a hétvégén a kormány véglegesíti az IMF által elvárt reformintézkedések tervét, amit hétfőn a parlament elé terjesztenek jóváhagyásra. A kormányfő szerint "most az egyik legsürgetőbb feladat stabilizálni a nemzeti valutát és a bankrendszert."

A hrivnya árfolyama csaknem a felére esett február eleje óta a dollárhoz képest, a kijevi jegybank a héten háromszor avatkozott be a hrivnya stabilizálása érdekében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.