Pénz-tár

Jelentős reálhozamok voltak az Aegon önkéntes pénztárnál 2014-ben

A közlemény szerint a tagság több mint 80 százalékának a vagyona olyan portfólióban volt, amely 10 százalék feletti hozamot termelt tavaly.

2015.02.27 06:30MTI

Az Aegon Magyarország Önkéntes Nyugdíjpénztár mind az öt portfóliója az inflációt jelentősen meghaladó, 6,85 és 18,51 százalék közötti hozamot ért el 2014-ben - közölte a pénztár az MTI-vel.

A pénztár vagyona 2014 végén 136,4 milliárd forint volt, egy év alatt 15,4 milliárd forinttal nőtt. A taglétszám ez idő alatt 5300-zal csökkent, az év végi záró állomány 180 807 volt.

A közlemény szerint a tagság több mint 80 százalékának a vagyona olyan portfólióban volt, amely 10 százalék feletti hozamot termelt tavaly.

A legnagyobb mértékben - 18,51 százalékos hozammal - 2014-ben is a klímaváltozási portfóliót választó tagok gazdagodtak. A közleményben hozzáteszik, hogy ezért az eredményért azonban magas kockázatot vállaltak a tagok. Ezzel függhet össze, hogy ez a legkisebb portfólió, vagyona 3,13 milliárd forint volt a tavalyi év végén. A vagyon túlnyomó többsége, mintegy 91 milliárd forint a kiegyensúlyozott portfólióban van, ennek hozama 10,48 százalék volt 2014-ben.

Ludvai Judit, az Aegon Magyarország Pénztárszolgáltató vezérigazgatója a közleményben felhívja a figyelmet arra: "a portfólió választásánál fontos, hogy a pénztártag tájékozódjon az egyes alapok kockázati besorolásáról, és saját kockázatvállalási hajlandóságának megfelelően döntsön egyik vagy másik mellett. A kitűnő eredmény nem feledtetheti a felelős befektetés fontosságát."

Az Aegon önkéntes pénztára hosszabb távon is eredményes volt. Az elmúlt tíz évben még a legalacsonyabb hozamot nyújtó portfólió is közel 7 százalékos átlaghozamot ért el, miközben az infláció ebben az időszakban átlagosan 3,93 százalék volt.

A hat teljes naptári éves múlttal rendelkező szakértői és klímaváltozás portfóliók 9,47, illetve 11,76 százalékos átlagos hozamot termeltek 2009 és 2014 között, míg a hat éves időszak átlagos inflációja 3,12 százalék volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.