Védelem

Megalakul a Visegrádi Szabadalmi Intézet

Előreláthatólag 2016 elején, az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezetében és az Európai Szabadalmi Szervezetben lefolytatandó eljárásokat követően kezdheti meg működését a Visegrádi Szabadalmi Intézet.

2015.02.27 02:30MTI

A visegrádi együttműködés országai iparjogvédelmi hatóságainak vezetői csütörtökön, Pozsonyban megállapodást írtak alá, amelynek keretében budapesti központtal létrejön a Visegrádi Szabadalmi Intézet - közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) az aláírást követően az MTI-vel. A megállapodást magyar részről Bendzsel Miklós, az SZTNH elnöke írta alá.

A közlemény szerint előreláthatólag 2016 elején, az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezetében és az Európai Szabadalmi Szervezetben lefolytatandó eljárásokat követően kezdheti meg működését a Visegrádi Szabadalmi Intézet, amely a Szabadalmi Együttműködési Szerződés (PCT) előírásaira figyelemmel kormányközi szervezetként jön létre.

A négy visegrádi ország hatóságainak meglévő kapacitásait kihasználva, az eddigieknél előnyösebb feltételekkel válik lehetővé a régió feltalálói és vállalkozásai számára a világ 148 országára kiterjedő PCT rendszerének igénybevétele - emeli ki az SZTNH.

Mindez lehetőséget teremt arra is, hogy a részt vevő országok szabadalmi bejelentői saját anyanyelvükön indítsák meg a nemzetközi szabadalmi bejelentést, illetve kapjanak segítséget az eljárás során felmerülő kérdéseikre. Az oltalomképességre vonatkozó "visegrádi" kutatási és vizsgálati jelentések pedig, az igénybe vehető díjkedvezmények révén, költséghatékony lehetőséget kínálnak a nemzetközi jogszerzéshez - áll a közleményben.

A hivatal szerint a megalakuló intézet részese lehet annak a jelenleg 19 szabadalmi szervezet részvételével megvalósult világszintű kezdeményezésnek is, amely lehetővé teszi a közép-európai régió feltalálói számára, hogy globális keretek között gyorsan és hatékonyan szerezhessenek szabadalmi oltalmat megoldásaikra az együttműködésben részt vevő országokban.

Mindez jól kiegészíti a bevezetni tervezett egységes hatályú európai szabadalmi rendszert, ami az egész világ, így a hazai innovatív vállalkozások számára nyújt segítséget az európai oltalom egyszerűbb és olcsóbb megszerzéséhez az EU belső piacán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.