Cofidis

A magyar lakosságra nem jellemző a pénzügyi tudatosság

A pénzügyi tudatosság egyáltalán nem jellemző a magyar lakosságra, amelynek kevesebb mint fele venné a fáradtságot arra, hogy hitelfelvétel esetén legalább online összehasonlítsa a piacon fellelhető ajánlatokat.

2015.02.25 17:18MTI

A Cofidis Hitel Monitor kutatása szerint az árérzékeny hozzáállás a hitelek esetében egyáltalán nem jellemző, a magyarok csupán 44 százaléka hasonlítaná össze biztosan a pénzügyi intézetek ajánlatait a világhálón. A megkérdezettek 64 százaléka fél a hitelek rejtett költségeitől, 49 százalékuk pedig átláthatatlannak látja az ajánlatokat.

A tájékoztatás szerin ez egyértelműen összefügg a bonyolultabb banki nyelvezettel, ugyanakkor a hitel-összehasonlító oldalak komoly segítséget nyújtanak a megfelelő konstrukció kiválasztásában.

Ennek ellenére az elmúlt két évben pozitív irányba változott a hitelek megítélése, a magyarok 52 százaléka már ésszerű lehetőségként tekint a hitelfelvételre, míg mintegy ötödük érzi jobb megoldásnak, ha a vásárló ugyan hitelből, de előbb hozzájuthat a kívánt termékekhez.

A hitelek elfogadottságának növekedésével párhuzamosan jelentősen csökkent a tartozással rendelkezők aránya: míg 2012 végéig minden második felnőttnek volt hitele, ma alig negyven százalékuk törleszti adósságát. Az elmúlt évben a megkérdezett 18-69 éves lakosság csaknem 18 százaléka vett fel új hitelt, a következő három hónapban a magyarok 13 százaléka tartja elképzelhetőnek, hogy kölcsönért folyamodik.

Az aktuális Cofidis Hitel Monitor reprezentatív kutatást a NRC Marketingkutató Kft. 2015 februárjában 500 fős, (18-69 éves korosztály) mintán készítette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.