Görög adósság

Brüsszel szerint jó kiindulópont lehet az athéni lista

Elég átfogó és jó kiindulópont lehet a Görögországnak folyósított segítség és az ahhoz kapcsolódó reformprogram soron következő felülvizsgálatának lezárásához az a lista, amelyet az athéni kormány készített tervezett intézkedéseiről.

2015.02.24 15:21MTI

Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztosa, valamint Valdis Dombrovskis euróért felelős alelnök közös levélben jutatta el a bizottság álláspontját Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszternek, az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport elnökének.

Dijsselbloem korábban közölte, hogy az eurócsoport délután telefonos konferenciabeszélgetést tart, a listát pedig a trojkának nevezett intézményi hármasnak, az Európai Bizottságnak, az Európai Központi Banknak és a Nemzetközi Valutaalapnak is jóvá kell hagynia, mielőtt az eurócsoport rábólint.

"Bizakodásra ad okot az adóelkerülés és a korrupció elleni fellépés keretében a görög kormány az adó- és vámügyintézés, valamint a közigazgatás korszerűsítése mellett kötelezte el magát" - emel ki egy példát a listáról a Moscovici és Dombrovskis, tudatva hogy az eurócsoport döntésének értelmében a pontos intézkedéseket április végéig véglegesítik.

A levél tanúsága szerint a bizottság a jövőben is technikai segítséget nyújt Athénnak az intézkedések gyakorlati megvalósításához. A brüsszeli testület ugyanakkor figyelmezteti is a görögöket: a múlt héten az eurócsoportban kötelezettséget vállaltak arra, hogy nem alakítanak vissza korábbi strukturális reformokat, és nem hoznak olyan egyoldalú döntést, amely veszélyeztetné a költségvetési célokat, a gazdasági kilábalást és a pénzügyi stabilitás.

A takarékossági intézkedéseket, és a reformprogramot határozottan elutasító Sziriza vezette új görög kormány a múlt héten abban állapodott meg az ország legnagyobb hitelezőivel, hogy meghosszabbítják a reformprogramot, kihasználva az abban rejlő rugalmasságot, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kormány az intézményekkel egyeztetve bármilyen elvárt intézkedést kicserélhet a programban, feltéve, hogy a helyette javasolt lépés költségvetési hatása azonos.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.