Tavaly

Csehországon keresztül menekítették a vagyont az orosz cégek az adóparadicsomokba

Az adóparadicsomokba utalt pénz nem mindig hozható összefüggésbe törvényellenes cselekményekkel.

2015.02.23 21:30MTI

Több száz millió koronányi (több milliárd forintnyi) vagyont menekítettek ki tavaly Oroszországból Csehországban működő cégeken keresztül Ciprusba vagy Hongkongba - állapította meg a cseh pénzügyminisztérium pénzügyi és elemző osztálya (FAÚ) legújabb éves jelentésében.

Libor Kazda, a FAÚ igazgatója a közszolgálati hírtelevízióban (CT24) felhívta a figyelmet arra, hogy számos külföldi cég, döntő mértékben oroszok, Csehországot tranzitországként használják nyereségeik adóparadicsomokba menekítéséhez.

"Tavaly ezt a jelenséget kockázatként értékeltük, korábban ez nem így volt" - mutatott rá Kazda.

Leszögezte, hogy az adóparadicsomokba utalt pénz nem mindig hozható összefüggésbe törvényellenes cselekményekkel. "Nem minden esetben van szó pénzmosásról. Amennyiben létezik ilyen gyanú, kivizsgáljuk az esetet. Általánosan azonban elmondható, hogy Csehország nem működik pénzmosodaként" - szögezte le a FAÚ igazgatója.

Kifejtette: ezen külföldi vállalkozói csoportok tagjai már hosszabb ideje Csehországban élnek, vállalkozásaik más országokban működnek, de a pénzek továbbítására csehországi bankokat használnak. Kevés olyan eset van, amikor a külföldi cégek Csehországban szerzett nyereségüket menekítik adóparadicsomokba - tette hozzá.

A FAÚ éves jelentése szerint tavaly 3192 gyanús pénzügyi tranzakciót vizsgáltak meg a hivatalok, míg 2013-ban csak 2721-et. A gyanús tranzakciók 70 százalékára a bankok hívták fel a hatóságok figyelmét.

Büntetőeljárást tavaly 263 esetben indítottak, míg 2013-ban 177 alkalommal. A FAÚ a gyanús pénzügyi tranzakciókkal kapcsolatban tavaly 2,18 milliárd koronát foglalt le - írja a Právo című napilap. Andrej Babis pénzügyminiszter szerint a felderített esetek számának megugrása azt mutatja, hogy sikerült javítani a FAÚ tevékenységének hatékonyságát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.