Tanácsadói elemzés

Visszatért az élet a befektetési ingatlanpiacra

Tavaly 460 millió euróra nőtt a befektetési ingatlanpiac forgalma Magyarországon a 2013-as 270 millióról, de elérhette volna a 600 millió eurót is, ha néhány tranzakció nem húzódik át az idei év elejére.

2015.01.27 10:15MTI
freedigitalphotos.net/ddpavumba

A kelet-közép-európai régióban még mindig az orosz piac a legnagyobb, annak ellenére, hogy 57 százalékkal zsugorodott. Romániában viszont 220, Magyarországon 69, Csehországban pedig 9 százalékkal nőtt a befektetési ingatlanpiac, így gyakorlatilag visszatért a válság előtti szintre - Borbély Gábor, a CBRE ingatlan tanácsadó elemzési vezetője, keddi sajtótájékoztatóján Budapesten.

A befektetési ingatlanpiac további növekedését Borbély Gábor azzal magyarázta, hogy az alacsony kamatok, a pénzbőség, a reálgazdaságban tapasztalható bizonytalanság, az ingatlanpiac felé tereli a befektetőket.

A piacon elfogytak a keresett prémium minőségű ingatlanok, nem utolsósorban azért, mivel a válság óta kevés volt a fejlesztés ebben a szektorban, sőt a spekulatív jellegű fejlesztések még mindig messze vannak a válság előtti évek szinttől. A kockázatvállalás tehát azt jelenti, hogy az alacsonyabb minőségű ingatlanokat is vásárolnak a befektetők - vélte az elemzési vezető.

A magyar irodapiacon tavaly 68 ezer négyzetméter új terület épült, a bérbeadás viszont 125 ezer négyzetmétert tett ki. A két legnagyobb bérbevevő az állam, valamint a információtechnológiai ágazatba sorolt cégek voltak, egyaránt 22 százalékkal részesedtek a bérelt irodaterületből. Az ipari cégek bérleti részaránya 17 százalék volt. Az állam a B-kategóriás irodákat keresi, jegyezte meg Borbély Gábor.

A kereslet és a kínálat is a havonta és négyzetméterenként 10-12 eurós bérleti díjú szegmensben a legerősebb, ezt követi a 12-16 eurós fajlagos bérleti díjú szegmens. Az üresedési ráta Budapesten 16 százalék, amely csak 1 százalékponttal magasabb a Prágainál, pedig pár évvel ezelőtt nálunk még 5-6 százalékponttal több iroda állt üresen, mint ott - ismertette Borbély Gábor.

A logisztikai ingatlanpiac Magyarországon erősen kötődik az autóiparhoz, beleértve a beszállítókat is. Ez az oka, hogy Győr, valamint Hatvan és Gyöngyös térségében nincs üres terület. Budapest déli részén - az M0 autópálya mellett - 10 százalék alatti az üres terület, míg a teljes fővárosi üresedés 15 százalékos.

A tejes magyar logisztikai terület 6 millió négyzetméter, ennek mintegy egyharmada található a fővárosban, illetve annak környékén.

A kiskereskedelmi ingatlanpiacon a legnagyobb kérdés most a vasárnapi zárva tartás. Vélhetően a különböző adottságú plázákat különböző mértékben, de egyértelműen sújtja ez a szabályozási változás, míg például a törvény hatálya alól kivett Andrássy út esetében már kézzel fogható a bérlői érdeklődés növekedése. Jelenleg mindössze annyi mondható el, hogy bizonytalanok a befektetők és kivárják a zárva tartás hatását - fejezte be az elemzését Borbély Gábor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.