Nem ajánlják

Oroszország többszörösen leminősítve

Megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Oroszországtól hétfőn a Standard & Poor's hitelminősítő, elsősorban azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy az orosz monetáris politika rugalmassága egyre korlátozottabb, és az orosz gazdaság növekedési kilátásai is gyengülnek.

2015.01.27 07:41MTI
Fotó: archív

Az S&P hétfőn este Londonban bejelentette, hogy a hosszú és rövid futamidejű orosz szuverén devizaadósság-állomány besorolását az eddigi "BBB mínusz/A-3"-ról egy fokozattal "BB plusz/B"-re rontotta.

A hitelminősítő az új hosszú távú osztályzatra is további leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátást állapított meg.

A hosszú futamidejű orosz devizakötelezettségek "BB plusz" besorolása egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású "BBB" sáv alsó szélétől, vagyis a Standard & Poor's által Oroszországra eddig érvényben tartott "BBB mínusz"-tól, így Oroszország hosszú lejáratú szuverén devizaadósságának minősítése ennél a cégnél átkerült a spekulatív - befektetésre már nem ajánlott - kategóriába.

A lépést a piac egy hónapja várta, mivel az S&P december végén negatív felülvizsgálat alá vette az orosz besorolást. Az ilyen felülvizsgálati eljárás a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban a negatív kilátásnál jóval erőteljesebb jelzés arra, hogy a hitelminősítő belátható időn belül az érintett adósosztályzat rontására készül.

Több mint egy évtizede először fordul elő, hogy Oroszországot a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül nem mindegyik tartja nyilván befektetési ajánlású osztályzattal.

Oroszországot ráadásul a másik két cég, a Moody's Investors Service és Fitch Ratings részéről is fenyegeti a befektetési ajánlású államadós-besorolás elvesztésének kockázata.

A Moody's tíz napja minősítette vissza a befektetési ajánlású adósosztályzati sáv alsó szélére Oroszországot, és az új osztályzatot azonnal további leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette.

A Fitch egy héttel korábban jelentette be Oroszország leminősítését a befektetési ajánlású sáv aljára, és az új hosszú távú besorolásra is negatív kilátást hagyott érvényben.

Ha Oroszországtól még egy hitelminősítő megvonja a befektetési ajánlású besorolást, az további tőkekivonást eredményezhetne az orosz állampapírokból. Az intézményi befektetők számára ugyanis általában már két nemzetközi hitelminősítő ajánlása elég annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós befektetésre ajánlottnak tekinthető-e, vagy sem, és sok befektetési alapkezelő cég szabályzata tiltja spekulatív minősítésű adósság tartását a portfoliókban.

A Standard & Poor's a hétfőn este bejelentett orosz leminősítés indoklásában kiemelte azt a véleményét, hogy az orosz pénzügyi rendszer gyengülése korlátozza a jegybanki monetáris politika transzmissziós funkciójának érvényesülését.

A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy jóllehet az orosz jegybank decemberben 7,50 százalékponttal 17 százalékra emelte alapkamatát a rubel árfolyamveszteségeinek megállítása végett, a rubel azonban - a hétfői állapot alapján - 66 rubel/dollár körüli árfolyamszintig gyengült az egy éve mért 35 rubel/dollárról.

Az orosz bankközi kamatok mindeközben jóval az irányadó jegybanki kamat fölé emelkedtek, és ez mindig erőteljes jelzés arra, hogy gyengül a monetáris politika transzmissziós mechanizmusa.

A Standard & Poor's londoni elemző közölték: jelenlegi előrejelzésük szerint az orosz gazdaság éves átlagos növekedési üteme a 2015-2018-as időszakban 0,5 százalék körül lesz az előző négy év 2,4 százalékos éves növekedési átlaga után. A hitelminősítő kiemeli, hogy az orosz gazdaság lassulása már az ukrajnai konfliktus előtt elkezdődött, és most már az olajárak meredek zuhanása, illetve a nyugati szankciókból eredő külső finanszírozási hiány is visszahúzó erővel hat.

Más nagy londoni házak még komorabb előrejelzéseket tartanak érvényben az orosz gazdaságra.

A Moody's Investors Service az általa minap végrehajtott orosz leminősítés indoklásában kiemelte azt a felülvizsgált előrejelzését, amely szerint az orosz hazai össztermék (GDP) az idén hozzávetőleg 5,5 százalékkal, 2016-ban további 3 százalékkal zuhan reálértéken.

A Moody's szerint ha az olajárak jövőre sem emelkednek, és főleg ha még tovább esnek, akkor az orosz gazdaság valószínűleg 2016 után is recesszióban marad. A hitelminősítő számításai szerint ez azt jelentené, hogy az orosz gazdaság reálnövekedése a 2018 végével záruló tízéves időszakban gyakorlatilag zéró lenne.

A Standard & Poor's azonban hétfői elemzésében hangsúlyozta, hogy a rubel leértékelődése jót tett az orosz kormány költségvetési pozíciójának, mivel az orosz államháztartás bevételeinek hozzávetőleg a fele származik a szénhidrogén-exportból, és ezt az exportot dollárban számolják el. Az S&P számításai szerint a nyersolaj dollárban számolt árának 2014 eleje óta bekövetkezett 55 százalékos zuhanása rubelben számolva csak 10 százalékos áresésnek felelt meg. A cég becslése szerint a központi orosz államháztartás GDP-arányos egyenlege így mindössze 0,5 százalékos hiánnyal zárhatott tavaly.

A Standard & Poor's várakozása szerint azonban a közalkalmazotti bérek emelésére tervezett kiadások miatt a szövetségi szintű államháztartási hiány a 2015-2018-as időszak éves átlagában 2,5 százalékra bővül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.