Garancia sem jár rájuk

A feketén üzembe helyezett gázkazán veszélyes lehet

A Magyarországon évente megvásárolt 40-50 ezer gáz fűtőkészülék 30-50 százalékát illegálisan helyezik üzembe, így azok veszélyesek lehetnek, és garancia sincs rájuk.

2015.01.26 18:58MTI

A kazánoknál a garancia feltétele a szakszerű üzembe helyezés, amit a gyártó által felhatalmazott szerelőnek kell elvégeznie.

Szalai Gabriella, a Magyar Energiahatékonysági Intézet programigazgatójának véleménye szerint a válság óta visszaesett keresletben rejlik az oka annak, hogy az évente eladott 40-50 ezer gáz fűtőkészülék jelentős hányadát nem legálisan helyezik üzembe.

Csicsó Sándor, az angol BDR Thermea csoport képviseletét ellátó Ép-Gépész Holding Kft. szerviz vezetője az illegális üzembe helyezés arányát 30 százalékra, Seidl Gábor, a Vaillant Saunier Duval Kft. ügyvezető igazgatója 50 százalékra teszi, megjegyezve: 2013-ban még ők is 30 százalékot tapasztaltak.

Az illegális üzembe helyezés okai között az alacsonyabb költséget és a gyorsaságot említették a szakemberek.

Elmondták: az új kazán felszereléséhez meg kell terveztetni a gáz- és a kémény bekötést, majd be kell szerezni a gázszolgáltató és a kéményseprő engedélyét, ami pénzbe kerül. Például ha valaki egy négyemeletes ház földszintjén lakik, és a kazáncsere előtt végig ki kell bélelni a kéményt, majd bele kell szerelni a kondenzációs kazán égéstermékét elvezető csövet, a csere kompletten akár egymillió forint is lehet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.