Új aranykor

Az arany ismét menedéket jelenthet a befektetőknek

Erősödött az arany árfolyama arra a hírre, hogy az Európai Központi Bank (EKB) havi 60 milliárd eurós, legalább 2016 szeptemberéig tartó kötvényvásárlási programot jelentett be csütörtökön.

2015.01.23 18:32MTI
Fotó: archív

Az euró ennek nyomán bekövetkező árfolyam-esése miatt a befektetők számára az arany, mint menedékeszköz jelentősen felértékelődött - mondta Juhász Gergely, a nemesfém-forgalmazással és árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója.

Hozzátette: az arany árfolyama már az EKB döntése előtt is emelkedett. Egyrészt azért, mert a nemzetközi pénzügyi intézmények - az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és a Nemzetközi Valutalap (IMF) -, továbbá a kutatóintézetek és az elemzők is a korábbinál alacsonyabb világgazdasági növekedést prognosztizáltak 2015-re, másrészt mert bizonytalan a görög választások kimenetele, harmadrészt azért, mert a svájci jegybank eltörölte a svájci frank euróval szembeni, 1,2 frankos árfolyamküszöbét.

Juhász Gergely ismertette: az idei év elejéhez képest az arany ára dollárban 9 százalékkal ment fel, unciája (1 uncia=31,1035 gramm) a hetet 1300 dollár felett zárta. Jól járt az, aki még 2015 kezdete előtt forintért vásárolt aranyat, hiszen annak ára forintban számolva az idén eddig 12 százalékkal nőtt, mivel a forint gyengült az amerikai devizához képest - mondta.

A Conclude vezérigazgatója kiemelte: tavaly még nagyobb volt az eltérés az arany dollár- és forinthozama között. Míg a sárga nemesfém dollárára nagyjából ugyanott zárta a 2014-es évet, ahol nyitotta, addig forintban kifejezve 19 százalékkal drágult.

A kilátásokról Juhász Gergely elmondta: a fizikai aranyvásárlás igazi mozgatórugói a mostani alacsony kamatok, az euróba, valamint a dolláron kívüli egyéb devizákba vetett hit folyamatos csökkenése, erre még "rátesz egy lapáttal" az orosz-ukrán konfliktus és a többi geopolitikai feszültség. Mindezek miatt sokan ismét az aranyba menekítik pénzüket, mivel a nemesfém a válságok, a világgazdasági problémák esetén is értékálló befektetésnek számít.

A Conclude vezérigazgatója közölte: az idén a növekvő kereslet miatt tovább drágulhat az arany. Egy gramm arany ára a mostani 11 550 forinttal szemben akár 12 ezer forint fölé is felmehet, bár a januári nagy emelkedést követően nem kizárt egy kisebb negatív árfolyamkorrekció sem - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.