Mauzóleum

Nemzetgazdaságilag kiemelt ügy lett Gül Baba türbéjének felújítása

A Gül Baba sírja fölé emelt türbét 1543 és 1548 között építtette a harmadik budai pasa.

2015.01.23 10:20MTI

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt üggyé nyilvánította a kormány a Magyar Közlöny csütörtöki számában megjelent határozattal Gül Baba - Budapest II. kerületében található - türbéjének (mauzóleumának) felújításával összefüggő ügyeket.

Az ügy koordinációjára a fővárosi kormányhivatalt vezető kormánymegbízottat jelölték ki, valamint felkérték a kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztost, hogy hangolja össze a beruházás előkészítésével és megvalósításával összefüggő feladatokat.

Gül Baba muszlim szerzetes volt, aki 1541-ben a megszálló török sereggel érkezett Budára. Még ugyanabban az évben, szeptember 2-án meghalt, temetésén I. Szulejmán szultán is részt vett. A Gül Baba sírja fölé emelt türbét 1543 és 1548 között építtette a harmadik budai pasa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.