Piaci mustra

Elemzők: az EKB-tól érkező hírek mozgathatják az árfolyamokat

Kedvező nemzetközi hangulatban, az Európai Központi Bank (EKB) kötvényvásárlási programmal kapcsolatos bejelentését várják csütörtökön a befektetők, a Budapesti Értéktőzsdén is ez mozgathatja az árfolyamokat.

2015.01.22 08:56MTI
Fotó: archív

Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője elmondta, hogy a szerdai kedvező hangulat folytatódását várja csütörtökön a BÉT-en, legalábbis az EKB üléséig, amely után az ott elhangzottak adhatnak irányt az árfolyamoknak.

A szakértő felhívta a figyelmet arra, bár a kedvező nemzetközi hangulat felfelé mozgathatja a nagyobb papírok árfolyamát, de az OTP kurzusára negatívan hathat az ukrán pénzügyminiszter bejelentése, amely szerint Ukrajna adósság-átütemezést kér.

A CIB elemzői reggeli, MTI-hez eljuttatott kommentárjukban kifejtik: az Egyesült Államokban a szokásos heti munkaerő piaci statisztikákat publikálják, a figyelem középpontjában azonban egyértelműen az EKB délutáni bejelentései állnak majd. A délelőtti kereskedést így a kivárás jellemezheti, a délutáni mozgások pedig a döntésektől függhetnek.

Szerdán kiszivárgott hírek szerint az európai jegybank havi 50 milliárd eurós, 2016 végéig tartó kötvényvásárlási programot jelenthet be, a vásárlások márciusban indulnának. Az EKB cáfolta a híreket a konszenzusnál nagyobb programról, így csütörtökön délutánig várni kell arra, hogy kiderüljön az igazság - írják az elemzők.

A kiszivárogtatás szerint ez évi 600 milliárd eurós, összesen 1100 milliárdos mennyiségi lazítást jelenthet, amely gyakorlatilag a korábban „kívánatosnak tartott” 3000 milliárd euró fölé tornázná vissza az EKB mérlegfőösszegét - olvasható az elemzésben.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 127,42 pontos, 0,78 százalékos emelkedéssel 16 392,43 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 6,2 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest. A Mol 25 forinttal, 0,23 százalékkal, 11 025 forintra erősödött, 843,2 millió forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 45 forinttal, 1,22 százalékkal, 3733 forintra nőtt, forgalmuk 3,8 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 3 forinttal, 0,87 százalékkal, 342 forintra csökkent, forgalma 119,0 millió forint volt. A Richter árfolyama 70 forinttal, 1,98 százalékkal, 3602 forintra emelkedett, forgalma 964,2 millió forintot ért el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.