Megmenekültünk?

Devizahitelek: egy szakértő szerint működik a magyar modell

"A jó időzítésnek köszönhető, hogy a mostani svájci lépéssel nem emelkednek az adósok terhei."

2015.01.21 20:10MTI

Működik a devizaadósságok átváltására kidolgozott magyar modell, amelynek köszönhetően jelentős terhektől menekültek meg az adósok - mondta az M1 szerda esti Híradójának nyilatkozó közgazdász.

Réczey Zoltán, a BudaCash Brókerház elemzője kiemelte: a jó időzítésnek köszönhető, hogy a mostani svájci lépéssel nem emelkednek az adósok terhei.

"A másik fele a modellnek, ami igazából különleges, ez a kamatoknak, a kamatfelárnak a korlátozása, ez lehet még egy út egyébként, amit lehetne vizsgálni, alkalmazni a környező országokban is, és ezáltal lehetne csökkenteni az adósok terheit" - tette hozzá.

Szakértők szerint a bajba került országok másik lehetősége, hogy az árfolyam-ingadozás egy részét a bankokra hárítják, ugyanakkor kérdéses, hogy a piac ezt hogyan fogadná - hangzott el a Híradóban.

Felidézték: az elmúlt napokban számos mértékadó lap is méltatta a magyar kormánynak a devizahitelesek megvédése érdekében tett lépéseit. Kiemelték például, hogy a szlovák Sme című lap úgy fogalmazott: "Orbán Viktor fényes győzelmet aratott a frank felett", a Bloomberg pedig pénteken azt írta, "Orbán Viktor magyar miniszterelnököt most hősként üdvözlik, mert elhárította a pénzügyi katasztrófát, amit a svájci frank alapú hitelek törlesztő részleteinek megugrása jelentett volna".

A Financial Times tudósítója úgy fogalmazott: "Orbán Viktor ugyan nem láthatta előre a svájci jegybank tervét, de a devizaalapú hitelek átváltására kidolgozott terve igen szerencsés időzítésűnek tűnik" - hangzott el a Híradóban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.