Devizahitelek

A lengyelek mégsem a - "mázlista" - magyar mintát másolják

A lengyelországi bankok nem rögzítik az árfolyamot, de érvényesítik a negatív svájcifrank-kamatlábat.

2015.01.21 08:13MTI

A lengyelországi bankok alkalmazkodnak a lengyel pénzügyi stabilitás bizottságának (KSF) keddi utasításához, és korábbi, bankok közötti megállapodások ellenére érvényesítik a negatív svájcifrank-kamatlábat, a svájci frank zlotyhoz mért árfolyamát viszont nem rögzítik.

A KSF a lengyel pénzügyminiszter, a jegybank, a versenyfelügyelet és fogyasztóvédelmi hatóság (UOKiK), az országos banki felügyelet (KNF) képviselőiből áll. A testület kedd délután a svájci frank árfolyamának megugrásával kapcsolatos helyzetről tárgyalt a bankok képviselőivel.

A svájci frank múlt heti árfolyamküszöbének eltörlése után egyes lengyelországi bankok egyoldalúan, a negatív kamatlábat tiltó rendelkezéssel módosították a meglévő hitelszerződéseket. A KSF keddi utasítására ugyanakkor a bankok mégis alkalmazzák a nyereségüket csökkentő negatív svájcifrank-kamatlábat.

Mateusz Szczurek pénzügyminiszter a tárgyalások után úgy nyilatkozott a TVN24 lengyel hírtelevíziónak, hogy a devizapiacon fennálló helyzet "nem jelent rendszerbeli kockázatot". Szczurek azt is elmondta, nem tárgyaltak a svájci frank zlotyhoz mért árfolyamának rögzítéséről.

Marek Belka jegybankelnök azt mondta a TVN24-nek, az árfolyamrögzítés problémát okozna a bankoknak, a devizahitelesek pedig "nincsenek annyira nehéz helyzetben". A lengyel devizahitelesek helyzete - Belka megítélése szerint - lényegesen eltér a magyar hitelfelvevők november előtti helyzetétől, mert Magyarországon arányaiban sokkal magasabb a hitelállomány.

Kedd délelőtt Ewa Kopacz miniszterelnök utasítására az UOKiK vizsgálatot indított a lengyel bankoknál a svájci frank hitelszerződések egyoldalú módosításáról tett panaszok miatt.

A svájci jegybank csütörtökön váratlanul eltörölte a svájci franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét, amely után a frank ugrásszerűen erősödött az euróval és a közép-európai devizákkal szemben is. A svájci jegybank arról is döntött, hogy a 3 hónapos frank Libor (a globális irányadó bankközi kamatláb) irányadó sávja mostantól mínusz 1,25 százalék és mínusz 0,25 között ingadozhat, a korábbi mínusz 0,75 százalék és 0,25 százalék közötti sáv helyett. A jegybank jelentősen csökkentette a látra szóló betétek kamatát is, 0,5 százalékról mínusz 0,75 százalékra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.