Rekord

Egymillió eurós bírságot szabtak ki a Tesco egyik szlovákiai üzletére

Az üzletben ismételten lejárt szavatosságú, illetve fogyasztásra alkalmatlan élelmiszert árultak.

2015.01.20 16:23MTI

Rekordösszegű, egymillió eurós bírságot szabtak ki a helyi hatóságok a Tesco egyik szlovákiai boltjára, amiért az üzletben ismételten lejárt szavatosságú, illetve fogyasztásra alkalmatlan élelmiszert árultak - közölte kedden a dennikn.sk hírportál.

A több mint háromszázmillió forintnak megfelelő bírságot az Állami Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Felügyelet (SVaPS) munkatársai, az üzletlánc Partizánské városában lévő hipermarketjében tapasztalt szabálysértésekre hivatkozva rótták ki.

Bár az említett szabálysértésért kiróható bírság felső összeghatára Szlovákiában magasabb a most alkalmazottnál - ötmillió euróban szabja meg a törvény - a büntetés mégis rekordösszegűnek számít, hiszen tízszerese a SVaPS által eddig bírságként kiszabott legnagyobb összegnek, amit a német tulajdonú Kauflandnak kellett kifizetnie tavaly.

A bírság összegét az élelmiszerbiztonsági felügyelet azzal indokolta, hogy a megbüntetett üzlet esetében harmadízben ismétlődő szabálysértésről van szó néhány hónapon belül.

Egyelőre kérdéses, hogy a még tavaly kirótt egymillió eurós összeget ki fogja-e fizetni a Tesco, ugyanis az üzletlánc megfellebbezte a bírság összegét, amit "likvidáló" nagyságrendűnek neveztek. A fellebbezést tavaly év végi határozatával már elutasította a SVaPS, s így annak összegét elvben már ki kellett volna fizetnie a Tescónak, amelynek szóvivője ezzel kapcsolatban a szlovák hírportálnak azt mondta: az ügyet nem hagyják annyiban és az élelmiszerbiztonsági felügyelet döntését bíróságra viszik.

Szlovákiában a Tesco a legnagyobb forgalmat lebonyolító üzletlánc, több üzlete a legerősebb, a hipermarket kategóriába tartozik, neve gyakorlatilag e kategória szinonimája lett az országban. A Tesco együttvéve mintegy tízezer alkalmazottat foglalkoztat Szlovákiában, ahol eddig nem jelezték, hogy az anyavállalat gondjai miatt, a cseh és a magyarországi mintára, üzletbezárásokat vettek volna tervbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.