Hatályba lép az új jogszabály

Tavasztól saját hatáskörben tilthatják a GMO-k köztermesztését az uniós országok

Tavasszal lép majd hatályba az az új uniós jogszabály, amelyet kedden fogadott el az Európai Parlament (EP) strasbourgi plénuma és amely gyakorlatilag minden tagállam számára lehetővé teszi, hogy meghatározott indokokra hivatkozva, saját hatáskörben tiltsák meg az uniós szinten egyébként engedélyezett génmódosított organizmusok (GMO) köztermesztését saját területükön.

2015.01.13 15:44MTI

Az EP sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a javaslatot 480 EP-képviselő támogatta, 159-en szavaztak ellene és 58-an tartózkodtak.

A GMO-k uniós engedélyezési szabályai tavaly tavasszal kerültek ismét reflektorfénybe. Egy-egy GMO-ról ugyanis két bizottságnak és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságnak (EFSA) kell döntenie. Ha az EFSA támogatja és egyik bizottság sem ellenzi, akkor az Európai Bizottság köteles kiadni a termesztési engedélyt, amely az egész Európai Unióra érvényes. Ez alól csak az úgynevezett védzáradék alkalmazásával bújhat ki minden tagállam, amelyet eredetileg nem erre a célra találtak ki, és amelynek nagyon szigorú feltételei vannak.

A tagállamok kormányainak képviselőiből álló tanács csak akkor tudja megakadályozni az engedély kiadását, ha az uniós tagok minősített többsége határozottan ellene szavaz. Tavaly tavasszal egy GMO-kukorica esetében nem volt meg ugyan a súlyozott minősített többség, de szám szerint a tagországok döntő hányada ellenezte az engedély kiadását. Ez mozdította ki a patthelyzetből a most elfogadott jogszabály tervezetét.

Az új jogszabály magát az engedélyezési eljárást nem változtatja meg, de minden tagállamnak lehetőséget ad arra, hogy betilthassák GMO-k termesztését saját területükön. Hivatkozhatnak például környezetvédelmi szempontokra, várostervezési igényekre, társadalmi és gazdasági hatásokra, más termékek szennyezésére, vagy agrárpolitikai célokra. A tagállamok egyes konkrét növényfajtákat, vagy egyes tulajdonságot hordozó növényeket is betilthatnak.

A magyar érdekek érvényesültek GMO-ügyben kedden az Európai Parlamentben (EP), amikor a képviselők megszavazták a GMO-k termesztésének tagállami tiltását lehetővé tevő jogszabály módosítását - szögezte le a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kommentálva az EP döntését.

"Magyarország számára kiemelten fontos stratégiai érdek, az Alaptörvényben is megfogalmazott célkitűzés, hogy biztosítsuk a magyar mezőgazdaság GMO-mentességét" - áll a tájékoztatóban.

Magyarország a több mint négy éve folyó tárgyalások során mindvégig arra törekedett, hogy legyen egy hatékony eszköz, amely alapján egyszerűbb a tiltás, mint a jelenlegi rendszerben. Magyarországnak meghatározó szerepe volt a megállapodás elérésében. A kedden elfogadott jogszabály módosítás alapján egyszerűbb lesz a GMO-k termesztésének tiltása - tartalmazza a FM tájékoztatója.

Hölvényi György és Erdős Norbert, a Fidesz-KDNP EP-képviselője a szavazást követően úgy értékelte, hogy az új jogszabály elfogadása a GMO-k elleni küzdelem nagy jelentőségű lépése. Hölvényi helyes és felelősségteljes lépésnek nevezte az uniós törvényhozók által megszavazott megállapodást. A politikus azt is kiemelte, hogy az új szabályok kötelezik a GMO-t termesztő államokat, hogy védősávokat alakítsanak ki megakadályozandó, hogy génmódosított organizmusok jussanak át olyan országokba, ahol azok be vannak tiltva. Erdős Norbert pedig úgy vélte: az új szabályozás a jelenlegi rendszernél sokkal biztosabb lehetőséget ad a magyar mezőgazdaság GMO-mentességének megőrzésére.

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője azonban úgy vélte, hogy az elfogadott szöveg legfeljebb részsikerként, de inkább kudarcként könyvelhető el. A zöld frakcióban helyet foglaló politkus szerint számos fontos kérdés, mint pl. a határon átnyúló szennyezésekből eredő károkozás, illetve a génmódosított növények termesztése révén keletkezett károkért viselt felelősség nyitott, rendezetlen maradt. A politikus úgy látja, hogy az elfogadott szöveg értelmében továbbra is a vétlen fél, vagyis a károsult tagállam, annak hatósága, gazdálkodói és adófizetői viselhetik a szennyezésből eredő terheket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.