Alkatrészgyártás

Pakson készülnek a kábelkötegek az Airbusokhoz

Az Airbus legújabb repülőgépéhez, az A350-hez gyárt kábelkötegeket januártól az Elektro-Metall Paks Kft. A német tulajdonú, paksi székhelyű cég november óta az Airbus Helicopters EC 145 T2-es modelljének is opcionális beszállítója.

2014.12.22 09:26MTI
Az Airbus 380 (fotó: FB/Emirates)

Az Elektro-Metall Paks Kft. 70 százalékban a repülőgépiparnak, 30 százalékban autóiparnak gyárt kábelkötegeket. A tervek szerint ez az arány 2015 végére 95-5 százalék lesz. A világ legnagyobb személyszállító repülőgépeknek, az Airbus A380-as modelljének a gyártás kezdete óta beszállítója a paksi cég.

Az Airbus Helicopters T2-ese egy standard helikopter, ami 250 féle funkcióval rendelhető. Ezek opcionális elektronikája készül Pakson első lépcsőben 2020-ig. A megrendelés jelenleg 5-10, hosszú távon 15-20 főnek biztosít munkát, tájékoztatott Vincze Károly ügyvezető.

Az A350 előreláthatóan a legkeresettebb személyszállító repülőgépmodell lesz, már 750-re van megrendelés, a gyártásban komoly felfutásra lehet számítani. Jövőre 36, 2018 januárjától havonta 12 repülőgép gyártását tervezik – fejtette ki Vincze Károly.

Az A350 szériagyártása januárban indul, a megrendelések a paksi cégnél néhány éves felfutás után 70-80 embernek adnak munkát. A foglalkoztatottak száma azonban ennyivel nem nő, mert közben kivezetik az autóipari portfóliót. A paksi székhelyű kft.-nél jelenleg 170 ember dolgozik. A létszám 2015 végére eléri a 200 főt.

Elektro-Metall Paks Kft. éves forgalma 600 millió forint, amit tevékenységükből kifolyólag a bérmunkadíj tesz ki. Jövőre 10, 2016-ban 25-30 százalékos növekedéssel számolnak.

A tulajdonos Elektro-Metall Export GmbH. által kötött új szerződések hosszú távra szólnak, ez jellemző a repülőgépiparra - hangsúlyozta Vincze Károly. Arra is kitért, hogy itt az autóiparnál komplexebb tudásra, drágább alapanyagokra van szükség, de a profit is magasabb.

Az ügyvezető elmondta az MTI-nek, hogy anyavállalatuk, a német Elektro-Metall Export GmbH 1988. óta folytat bérmunkát Pakson, induláskor kizárólag autóipari kábelkonfekcionálással foglalkoztak. Az Elektro-Metall Paks Kft. 2001-ben kezdte meg működését a paksi ipari parkban. A kft. 2007-ben európai uniós pályázati támogatással jelentős bővítést, fejlesztést hajtott végre. További terület vásárlásával már egy esetleges fejlesztésre is felkészültek

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.