Pénzpiac

A jövő hét eleje is a rubelválságé lesz

Államháztartási és külkereskedelmi adatok jelennek meg itthon karácsony hetében, de ezek nem lesznek piacmozgató hatásúak, a befektetők figyelmét vélhetően továbbra is a rubelválság fejleményei kötik majd le.

2014.12.20 11:30MTI

Hétfőn közli az államháztartás novemberi részletes adatait a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A december 8-án közölt előzetes adatok szerint novemberben 95,9 milliárd forintos többlettel zárt az államháztartás, miután az előző két hónapban is aktívumot mutatott a központi alrendszer. A hiány a hónap végére 713,7 milliárd forintra mérséklődött, ez az éves előirányzat 72,5 százaléka. Október végén még az éves előirányzat 82,2 százalékán állt az államháztartási hiány.

Kedden az októberi külkereskedelmi forgalomról közöl részletes adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A hónap elején nyilvánosságra hozott első becslés alapján októberben az export euróértéke 2,1 százalékkal csökkent, az importé 2,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a külkereskedelmi aktívum 374 millió euró volt. A mérlegtöbblet jelentősen csökkent az előző havihoz képest, és elmaradt az elemzők várakozásától is, akik az export lassulását az ipar októberi gyenge teljesítményével hozták összefüggésbe. Az év első tíz hónapjában a kivitel 3,6, a behozatal 4,2 százalékkal nőtt, az exporttöbblet 217 millió euróval volt kevesebb az előző év azonos időszakinál, 5,356 milliárd eurót tett ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.