Végelszámolás alatt

Részben kártalanítja a Széchenyi Bank betéteseit az állam

A magyar állam, noha nem felelős, kártalanítja a végelszámolás alá vont Széchenyi Kereskedelmi Banknak azon betéteseit, akiknek a banknál elhelyezett pénze meghaladja az OBA által garantált összeget.

2014.12.19 14:53MTI

Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára emlékeztetett: az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 30 millió forintig áll helyt az arra jogosultaknak.

Az állam a 30 millió forint fölött rész 49 százalékát téríti meg, a Széchenyi Bankban meglévő tulajdoni hányadának megfelelően. Összesen 3,7 milliárd forintot fognak kifizetni nagyjából száz betétesnek, előreláthatólag január közepéig - mondta az államtitkár. Az OBA nagyságrendileg 12 milliárd forintot fog fizetni az arra jogosultaknak.

A betétbiztosítás jellemzően a magánszemélyek és a kis- és közepes vállalkozások betétjeit védi. Nem terjed ki azokra a nagyobb szervezetekre, amelyeknek az átlagosnál jobb a kockázatfelismerő képessége, ilyenek például a befektetési vállalkozások vagy az önkormányzatok.

Orbán Gábor hangsúlyozta, a kártalanítás nem azt jelenti, hogy az állam felelős lenne a bank helyzetéért - a felelősség a menedzsmenté, az állam nem perelhető, nem kellene, hogy helyt álljon.

A kormány azért döntött a kártalanítás mellett, hogy erősítse az állami tulajdonban lévő hitelintézeti rendszerbe vetett bizalmat - mondta az államtitkár.

Orbán Gábor elmondta, az NGM szerint a Széchenyi Banknál nem volt megfelelő az eszközértékelési gyakorlat - ezt a könyvvizsgálók is megállapították -, sokáig nem készült hiteles kimutatás a bank helyzetéről. Általában a hitelezési gyakorlat nem volt megfelelő, a banküzem nem volt rendben abban az értelemben, hogy a hitelek mögött nem volt megfelelő fedezet, nem lehetett névértéken nyilvántartani a bank által kihelyezett hiteleket - mondta az NGM államtitkára.

A Magyar Nemzeti Bank december 5-én visszavonta a Széchenyi Kereskedelmi Bank működési engedélyét, egyúttal elrendelte az intézmény végelszámolását, mert, mint közölték, az intézmény működése fenntarthatatlanná vált.

A jegybank közölte: az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa azért vonta vissza a bank tevékenységi engedélyét, mert a hitelintézet működése nem felelt meg a jogszabályoknak, és súlyosan megsértette a felügyeleti hatóság határozatát is.

Az MNB által a Széchenyi Banknál lefolytatott vizsgálat megállapította: a bank tevékenysége valamennyi jelentős területen - így a tőkehelyzetet, az értékvesztések elszámolását, a fedezetek nyilvántartását és értékelését, valamint az informatikai, számviteli rendszerek működését tekintve - súlyos, a prudens működéssel összeegyeztethetetlen helyzetbe került.

A Széchenyi Banknál lefolytatott átfogó vizsgálat alapján az MNB arra a következtetésre jutott: a banknál zajló negatív folyamatok, a problémás hitelportfólió olyan magas kockázatúak, ami már nem kezelhető egyéb felügyeleti intézkedésekkel.

A Széchenyi Kereskedelmi Banknak az MNB tájékoztatása szerint mintegy 1600 betétes ügyfele van, a mérlegfőösszeg alapján számított piaci részesedése a hitelintézeti szektorban mintegy 1,4 ezrelék.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.