Fizetés

Van itt béremelkedés - de hol?

A Magyarországon működő nemzetközi vállalatok 4,6 százalékkal emelték alkalmazottaik alapbérét az idén a szeptemberi állapot szerint.

2014.12.18 18:32MTI
Fotó: archív

Ez derül ki a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) legújabb bérezési felméréséből.

A kamarai közlemény szerint jövőre átlagosan 5,3 százalékos alapbér-emelést terveznek a külföldi vállalatok Magyarországon.

A felmérésből kiderül: a bérezési szintet leginkább a beosztás és a képzettség, valamint a vállalat mérete és földrajzi elhelyezkedése befolyásolja.

A vezérigazgatók és ügyvezetők éves jövedelme az idén átlagosan 23 millió forint volt, míg a szak- és betanított munkások 2,3 millió forintot kerestek. Budapesten a bérek 26 százalékkal magasabbak, míg az Észak-Alföldön 18 százalékkal alacsonyabbak az országos átlagnál.

A tanulmány szerint a cég ágazati hovatartozásának nincs kiemelkedően nagy befolyása a bérek alakulására: eltekintve a klasszikusan "jól fizető" ágazatoktól, mint a pénzügyi szektor, a vállalati tanácsadás, az energiaszektor vagy a gyógyszeripar, a bérek színvonala inkább a vállalat méretétől vagy tulajdonosi-szervezeti struktúrájától függ.

A bérek összetételét vizsgálva a tanulmány szerzői megállapították: a teljesítményfüggő, változó javadalmazási elemek elsősorban a vezetők esetében jelentősek. Míg az ügyvezetőknél a jövedelem mintegy 24 százaléka származik változó bérezési elemekből, addig ez az arány a nem vezető beosztású munkavállalók esetén csak 8-10 százalék.

A DUHIK és a Kienbaum Management Consultants GmbH közös tanulmányának elkészítése során 56 vállalat mintegy 12 300 munkavállalójának bérezési adatait értékelték.

Az 1993-ban alapított DUIHK mintegy 900 tagvállalatával Magyarország legnagyobb bilaterális vállalati szövetsége, legfontosabb feladata a magyar-német gazdasági kapcsolatok támogatása - írja a kamara a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.