Orbán és Matolcsy

Az MNB védőhálót ad az MKB-nak

"Az MKB alkalmas arra, hogy egy 12-18 hónapos reorganizációs szakasz után Magyarország egyik legjobb bankja legyen."

2014.12.18 10:06MTI

A Magyar Nemzeti Bank védőhálót nyújt az MKB-nak, a jegybank teljes mérlegével az MKB mögé áll, ezzel garantálja a kereskedelmi bank teljes likviditását - jelentette be Matolcsy György jegybankelnök Orbán Viktor kormányfővel közösen tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A Magyar Nemzeti Bank pénzügyi stabilitási tanácsa csütörtök reggel meghozta azokat a döntéseket, amelyek alapján a jegybank mérlegével az MKB mögé áll, védőhálót biztosít - közölte a központ bank elnöke. Kijelentette, "az MKB alkalmas arra, hogy egy 12-18 hónapos reorganizációs szakasz után Magyarország egyik legjobb bankja legyen".

Hozzátette, azt javasolják, hogy ezt követően a bank ne maradjon állami tulajdonban, és lehetségesnek nevezte a tőzsdei privatizációt is. Matolcsy György úgy fogalmazott, az MKB egyszerre jó és rossz bank. Egyfelől jó ügyfelei, betétesei vannak, jelentős államkötvény-állománnyal rendelkezik, másfelől viszont magas a nem teljesítő hitelek aránya - mondta.

A jegybankelnök hozzátette: az MNB-nek most az a feladata, hogy "a rossz bankot megoldjuk, a portfoliót tisztítsuk", hogy azután az MKB legyen az első, valóban fair módon működő nagybank Magyarországon. Az MNB elnöke a forint árfolyamának változására vonatkozó kérdésre azt mondta: nincs speciális magyar történet, a forint együtt mozog a lengyel zloty árfolyamával.

Magyarország négy éve folyamatosan 3 százalék alatt tartja az államháztartási hiányt, csökken az államadósság , jelentős a folyó fizetési mérleg többlete, és nő a foglalkoztatottság - sorolta.

Ráadásul Magyarország "közel jár ahhoz hogy megszüntesse sérülékenységét a devizahitelek felől" - fogalmazott. Hozzátette, a devizahitelek forintra való átváltásához szükséges csaknem 8 milliárd euró "a devizatartalékban van, ez védetté és nagy mértékben stabillá teszi a magyarországi pénzügyi rendszert".

Megismételte: az MNB-nek nincs árfolyamcélja, az egyedüli horgony a középtávú inflációs cél követése, így a jegybanknak nincs beavatkozási kényszere.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.