Rekordév

Budapest Airport: kilencmillió fölött az éves utasszám

A 2014-es év rekordévnek számít a Budapest Airport életében, minden eddiginél magasabbra, kilencmillió fölé emelkedett az éves utasszám, s most kezd kifizetődni az a munka, amelyet a Malév 2012-es leállása után azonnal megkezdtek.

2014.12.17 16:26MTI

A kilencmilliomodik utas ünnepélyes fogadása után a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója elmondta, az év végére 9,2 millióra nőhet a légikikötő forgalma.

Nagyon fontos lépés volt ebben, hogy az Emirates elindította a Budapest és Dubaj közötti hosszú távú járatát, de a többi cég kapacitásbővítése is hozzájárult a sikerhez. Kiemelte, hogy a Malév leállását követően azonnal elkezdtek tárgyalni a légitársaságokkal, ösztönözték őket új járatok nyitására, de ez a folyamat sok időt igényel.

A hagyományos cégek nem tudnak egyik napról a másikra új gépet forgalomba állítani és hálózatban gondolkodnak. Ez a munka, amelybe több millió eurót is befektettek, most érett be és kezd megtérülni - fűzte hozzá. A 2015-ös évvel kapcsolatban Jost Lammers optimizmusának adott hangot.

Elmondta, 2014-hez képest a forgalom 5 százalékos bővülésére számítanak a ferihegyi repülőtéren, Budapestre és Magyarországra üzleti utazó és turista is több érkezhet, ezzel párhuzamosan pedig javítani, bővíteni kell a repülőtér infrastruktúráját, köztük a járműparkolót is.

Közölte, hogy 2015-ben már transzatlanti járat is lesz Budapestről, a kanadai Air Transat Kanada és Magyarország között charter járatot fog üzemeltetni, de elképzelhető, hogy megfelelő igény esetén ezt menetrend szerinti járatra cserélik.

Hozzátette, folyamatosan tárgyalnak a légitársaságokkal további járatok indításáról, ezek között lehet újabb transzatlanti és interkontinentális útvonal is Ázsia felé, a folyamat azonban hosszú, 2016-ban várhatóak eredmények.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.