Rubelválság

Medvegyev: nincs értelme a szigorú valutapiaci korlátozásnak

A valutapiacon a lehető legrövidebb időn belül rendet kell teremteni, mert a rubel árfolyama meghaladta a gazdaság számára megfelelő mértéket. A bizonytalanság a lakosságnak, és a bankoknak is káros.

2014.12.17 15:30MTI

Az orosz kormányfő értelmetlennek és hasztalannak tartaná, hogy "rendkívül szigorú korlátozásokat" vezessenek be a valutapiacon a rubel árfolyamának zuhanás miatt.

Dmitrij Medvegyev szerdán, az exportra is termelő nagy orosz energetikai és nehézipari cégek vezetői és a jegybank elnöke részvételével tartott tanácsozáson közölte, hogy a kormány jövőbeni lépéseit a piaci mechanizmusra kell alapozni.

Az értekezleten, amely a kormányfő vezette keddi rendkívüli megbeszélés után már a második, többek között Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója és Igor Szecsin, a Rosznyefty igazgatótanácsának elnöke is részt vesz.

Az orosz miniszterelnök mindazonáltal kijelentette, hogy a valutapiacon a lehető legrövidebb időn belül rendet kell teremteni, mert a rubel árfolyama meghaladta a gazdaság számára megfelelő mértéket. Hozzátette, hogy a bizonytalanság a lakosságnak, és a bankoknak is káros.

Andrej Belouszov, az orosz elnök gazdasági tanácsadója szerdán kijelentette, hogy a kormány és a jegybank komolyan hozzálátott, hogy megfékezi a valutapiacon elszabadult folyamatokat. Hozzátette, hogy a kilátások nagyban függenek a kőolaj világpiaci árának ingadozásától is.

A szakember, aki korábban gazdaságfejlesztési miniszteri posztot töltötte be, megerősítette utódjának, Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszternek a keddi nyilatkozatát, miszerint a pénzpiacon kialakult helyzet megszilárdításához a jegybank és a kormány lépéseinek összehangolására van szükség.

Az elnöki tanácsadó elmondta, hogy a Dmitrij Medvegyev kormányfő vezette keddi rendkívüli tanácskozáson egyebek közt a közös taktikai lépéseket dolgozták ki. Uljukajev kedden azt is hangsúlyozta, hogy most támogatni kell a bankrendszert és biztosítani a pénzintézetek zavartalan működését.

Az orosz jegybanknál közölték, hogy egyelőre nem találtak bizonyítékot a pénzpiaci manipulációkra, a valuta árfolyamok befolyásolására, illetve az értékpapírokkal történő visszaélésre. Vlagyimir Csisztyuhon alelnök azt mondta, hogy nem merült fel a devizakereskedelem leállítása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.