Rossz példa

Jelentős gazdasági veszélyekre figyelmeztetnek a dohányipari szereplők

Az iparági szereplők szerint a megszavazott intézkedések egyértelműen rossz példaként szolgálnak a magyarországi befektetéseket fontolgató, külföldi tulajdonú vállalatok számára.

2014.12.16 18:42MTI

Jelentős gazdasági veszélyekkel jár az Országgyűlés által hétfőn elfogadott, integrált dohány-kiskereskedelmi ellátóról szóló törvény - közölték közös közleményben a dohányipari szereplők.

A BAT Pécsi Dohánygyár Kft., az Imperial Tobacco Magyarország Kft., a JTI Hungary Zrt. és a Philip Morris Magyarország Kft. kedden juttatta el közleményét az MTI-hez.

Az iparági szereplők szerint a megszavazott intézkedések egyértelműen rossz példaként szolgálnak a magyarországi befektetéseket fontolgató, külföldi tulajdonú vállalatok számára.

A törvény jelentős negatív hatással lesz a magyar gazdaságra, munkahelyek szűnnek meg, a feketepiac térnyerése miatt számottevő adóbevételtől eshet el az állam - szerepel a közleményben.

A vállalatok szerint komolyan megkérdőjelezhető, hogy az elfogadott törvény megfelel-e az uniós, illetve a hazai jogszabályoknak, így a javaslat megszavazása Magyarországot további jelentős jogi kihívások elé állíthatja.

A tájékoztatás szerint az integrált dohány-kiskereskedelmi ellátó felállítása az iparági szereplők által eddig sikeresen működtetett közvetlen dohánytermék-értékesítési rendszerek megszűnését eredményezi. A rendszerek mintegy 800 munkavállalót foglalkoztatnak, és több milliárd forint összegű beruházást jelentenek a magyar piacon, többek között az informatikai rendszerek, járműállományok, raktárak és a logisztika működtetésén keresztül - írják a dohányipari szereplők.

A kereskedelmi árrés növelése jelentősen növeli a dohányvállalatok terheit, közvetetten kellő táptalajt biztosítva ezzel a feketepiacnak, amelynek aránya Magyarország egyes településein már meghaladja az 50 százalékot - olvasható a közleményben.

Az iparági szereplők készek támogatni minden ésszerű és hatékony szabályozásokra irányuló kormányzati kezdeményezést, azonban sajnálatos módon a megszavazott törvényjavaslat nem felel meg ezeknek az alapvető kritériumoknak.

Az Országgyűlés hétfőn úgy döntött, hogy a trafikok kizárólag állami vagy azzal szerződésben álló dohány-kiskereskedelmi ellátóktól vásárolhatnak dohányterméket a jövő év szeptemberétől.

A parlament ezzel egy időben két lépésben növelte a dohánytermékek jövedéki adóját. Ennek célja az indoklás szerint az adóstruktúra olyan átalakítása, amely kevésbé teszi függővé a központi költségvetés bevételeit a dohánygyártók árpolitikájától.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.