Megkezdődnek a kifizetések

Keddtől pénzükhöz jutnak a Tisza Takarékszövetkezet betétesei

A 2,5 millió forintot nem meghaladó követelések esetében a Magyar Posta kézbesíti az értesítéseket, 100 ezer forintig pedig magát a kártalanítási összeget.

2014.12.15 17:22MTI

Mindössze 5 munkanappal a végelszámolási eljárás megindítását követően, keddtől megkezdődnek a tényleges pénzügyi kifizetések a Tisza Takarékszövetkezet betétesei számára: a 2,5 millió forintot nem meghaladó követelések esetében a Magyar Posta kézbesíti az értesítéseket, 100 ezer forintig pedig magát a kártalanítási összeget - tájékoztatta az MTI-t hétfőn az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA).

A Tisza Takarékszövetkezet működési engedélyét december 5-én visszavonta a jegybank és betétkifizetési tilalmat rendelt el. Hasonlóan a korábbi kártalanítási esetek érintettjeihez, a Tisza Takarékszövetkezet betéteseinek sincs jelenleg teendőjük, a kártalanítást az OBA-tól automatikusan megkapják.

Az érintettek pontos tájékoztatásának érdekében az OBA honlapján (www.oba.hu) új ügyfélportál is indult, melynek segítségével a betétesek hamarosan nyomon követhetik a kártalanítás folyamatát, kinyomtathatják a kártalanítási elszámolásukat és további fontos információkat is találnak. Emellett az érdeklődők éjjel-nappal hívhatják az OBA ügyfélszolgálatát a 06-40-918-918-as kedvezményes tarifájú kék számon, mely a kártalanítás teljes ideje alatt az ügyfelek rendelkezésére áll.

"Az Országos Betétbiztosítási Alap és a Magyar Posta megfeszített munkájának eredményeként rekordidő alatt sikerült feldolgozni a Tisza Takarékszövetkezet betéteseinek adatait. Ennek köszönhetően az első kártalanított betétesek már kedden kézhez vehetik megtakarításukat, vagy elhelyezhetik azt valamilyen biztonságos megtakarítási termékben" - mondta el Fekete-Győr András, az OBA ügyvezető igazgatója a közlemény szerint.

100 ezer forintig a kézbesítők házhoz viszik a kártalanítási összeget. 100 ezer és 2,5 millió forint között pedig a postai kézbesítőktől értesítőt kapnak a betétesek, hogy melyik postán tudják felvenni az őket megillető összeget.

A Magyar Posta a gyors, zökkenőmentes ügyintézés érdekében a kifizetésben érintett posták kapacitását és biztonsági szolgálatát megerősítette - mondta a közlemény szerint Szarka Zsolt, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója. Az OBA a nyilvántartása szerinti 7147 kártalanításra jogosult betétesből 7007 betétes számára indítja el a kifizetéseket.

A magánszemélyek minél gyorsabb kártalanítása érdekében az OBA több csatornán keresztül juttatja el a kártalanítási összeget. 100 ezer forintig a kézbesítők házhoz viszik a kártalanítási összeget. Ez 5618 betétest érint, mintegy 2,2 milliárd forint értékben. 100 ezer és 2,5 millió forint között a postai kézbesítőtől kapnak értesítést, hogy melyik postán tudják a betétesek felvenni az őket megillető összeget. 2,5 és 5 millió forint között OBA Betétbiztosítási Kártya útján lehet felvenni a pénzt.

A kártyát, a hozzá tartozó PIN-kódot tartalmazó borítékot, valamint a kifizetési elszámolást külön postai küldeményként állandó lakcímükön kapják kézhez a betétesek. A kártyával felvehetik az összeget az OTP Bank bankjegykiadó automatáinál (napi limit maximálisan 800 ezer forint), vagy egy összegben az OTP fiókjaiban és a postahivatalokban.

Az érintett 429 ügyfél esetében az OBA Betétbiztosítási Kártyához szükséges PIN kód már úton van, hétfőtől a kártyát kézbesíti a posta. Ezen kártalanítási mód összértéke: mintegy 1,5 milliárd forint. Az 5 millió forint feletti kártalanítási összeggel rendelkező 960 ügyfél részére a posta a kifizetési elszámolásokat, valamint az OTP Bank kártalanításra javasolt fiókjainak elérhetőségéről szóló információkat kézbesíti (összesen 4,6 milliárd forintos kártalanítási érték).

A betétesek két százalékának (140 fő) pénzét egyelőre nem fizetik ki, mert zárolt, külföldi állampolgár betétjéről van szó, illetve gyámhatósági, vagy egyéb igazolásra vár. Ezek tisztázását követően a kártalanítás késlekedés nélkül megtörténik.

Összeghatártól függetlenül a jogi személyek, egyéb szervezetek és az egyéni vállalkozók - a kifizetési elszámolás és a tájékoztató postai átvételét követően - az OTP Banknak az ügyfél által kiválasztott fiókjában vehetik fel a kártalanítás összegét.

A takarékszövetkezet ügyfelei egyenként legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő, mintegy 30,7 millió forintot kaphatnak, függetlenül attól, hogy magánszemélyről vagy vállalkozásról van szó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.