Jogszabálysértések

Az MNB 20 millió forintra bírságolta a Strategont

Több ponton is jogszabálysértést követett el a Strategon Értékpapír Zrt., ezért a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 20 millió forintra bírságolta a társaságot, valamint 14 millió forintos büntetést kapott a pénzintézet egykori elnök-vezérigazgatója.

2014.12.15 16:53MTI

A jegybank hétfői közleménye szerint egyben figyelmeztető szankciót adott ki a társaság egykori felügyelő bizottsági elnökével szemben. A Strategon a tranzakciókat sokszor az ügyfél kérelme vagy engedélye nélkül, fedezet hiányában hajtotta végre. Ilyenkor több esetben szükségképpen más ügyfelek pénzeszközei jelentették a pótlólagos fedezetet.

Számos tranzakciót utólagosan rögzítettek a nyilvántartási rendszerben, vagyis a Strategon nyilvántartásai megsértették az időrendiségre és folyamatosságra vonatkozó jogszabályi követelményeket.

Az MNB célvizsgálata során megállapította, hogy a pénzintézet bár befektetési politikájában vállalta, hogy szigorú kockázatkezelési technikát alkalmaz - nem alakított ki olyan kockázatvállalási és kockázatkezelési döntéshozatali rendet, illetve kontrollpontokat, amelyek alkalmasak lettek volna a nagyon magas kockázatot hordozó és időnként súlyos veszteséggel járó befektetési ügyletkötések kiszűrésére.

Ennek következtében a kezelt portfóliók szélsőséges kockázati szinteket értek el. A portfoliókezelési tevékenységgel összefüggésben részletesen vizsgált befektetési politikák közül valamennyi dokumentum a felkínált terméket, mint modellportfóliót tüntette fel, azok nem tartalmaztak utalást az egyedi kezelésre, illetve az ezzel járó speciális kockázatokra.

Ezzel szemben, alapvetően az egyedi befektetési döntések nyomán, jelentős különbségek jelentkeztek az azonos befektetési politikához tartozó ügyfelek hozamai között. Ez, a Strategon nem szerződésszerű eljárása mellett súlyosan sértette az egyenlő elbánás követelményét.

A bírság megállapításakor a jegybank enyhítő körülményként figyelembe vette, hogy a társaság új vezetése több feltárt hiányosságot már a jegybanki vizsgálatot megelőzően vagy annak során kijavított.

Az MNB közleményében felhívja a figyelmet, a jövőben is kiemelten ellenőrzi, hogy a piaci szereplők a jogszabályoknak, s a szerződésekben foglaltaknak megfelelően végzik-e portfoliókezelési tevékenységüket. Alapvető cél, hogy ez mindenkor az ügyfelek érdekeit szem előtt tartva történjék.

Kiemelten fontos az egységes és folyamatos időrendi nyilvántartások megléte, s az értékpapír- és ügyfélszámla vezetésére vonatkozó jogszabályi előírások betartatása - olvasható a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.