Békésben

Negyven éve nem volt ilyen gyenge méztermés

Méhcsaládonként nyolc-tíz kilogramm átlagú a akácméztermés, miközben egy jó évben húsz kilogramm fölött alakul ez a szám.

2014.12.12 09:52MTI

A rendkívül rossz időjárás miatt az átlagos termésmennyiségnek alig a fele került idén a hordókba - mondta Haász Ferenc, a Békés Megyei Méhész Egyesület elnöke, a pénteken kezdődő, háromnapos VII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztivál egyik főszervezője.

Kifejtette: méhcsaládonként nyolc-tíz kilogramm átlagú a akácméztermés, miközben egy jó évben húsz kilogramm fölött alakul ez a szám. Napraforgóból a megyében idén közepes volt a termés, más mézfajtákból szinte semennyit sem tudtak pergetni a méhészek. A napraforgónak köszönhető, hogy a termelőknek nem lett ráfizetéses az idei szezon - mondta Haász Ferenc. Az egyesületi elnök közölte: minőség szempontjából nem volt rossz az év, csak a mennyiség marad el jóval a szokásostól. Ez azonban 65-70 százalékkal emelte a felvásárlási árakat, az akác esetén akár 80 százalékkal is magasabbak a nagykereskedelmi átvételi árak a tavalyi 1200-1300 forinthoz képest - tette hozzá.

Haász Ferenc belföldön nem számít mézhiányra, még úgy sem, hogy az elmúlt öt év alatt a korábbi ötven dekagrammhoz képest megduplázódott az egy főre jutó átlagos éves mézfogyasztás. Az idei termés hetven százaléka így is exportra kerül, a fő felvevőországnak Németország, Olaszország és Franciaország számít, de egyre nagyobb az érdeklődés a magyar méz iránt Japánból, Kínából és az arab államokból is.

Haász Ferenc elmondta: a magyar méhészek szeretnék meghonosítani a Németországban kedvelt, margarinszerűen kenhető, úgynevezett krémméz fogyasztását, ezért más fajták mellett ezt is kóstoltatják a péntektől vasárnapig tartó VII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztiválon.

Békésben mintegy 1500-an foglalkoznak méhészkedéssel, a megyei egyesületnek 700 tagja van. A méhcsaládok számát hetvenezerre becsülik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.