Hulladékhasznosítás

Kooperációban az exportra készülő magyar találmányért

Együttműködési megállapodást kötött az alternatív energiahordozót előállító szlovákiai Dron Industries és a komplex energiaipari megoldásokat nyújtó magyar OT Industries.

2014.12.11 19:55MTI
freedigitalphotos.net/sweet crisis

Polonyi István, a magyar vállalat elnök-vezérigazgatója csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón kifejtette: az együttműködés keretében az OT Industries, az eddig a szlovákiai cég tulajdonában álló hulladékhasznosítási rendszer nemzetközi terjesztésén dolgozik. Egyebek mellett a magyar vállalat értékesíti a technológia felhasználási jogát és gyártja az eljáráshoz szükséges kulcsberendezéseket.

Németh Zsolt, a magyar energiaipari szolgáltató kereskedelmi vezérigazgató-helyettese elmondta: a tervek szerint a technológia termékesítését követően, kormányzati szervekkel együttműködve magyar exporttermékként értékesítenék a találmányt, elsődlegesen az Európai Unió tagállamaiban, valamint Törökországban és Szerbiában.

Farkas László, a Dron Industries ügyvezető igazgatója kifejtette: az innovatív módszer a használt gumiabroncsot és a szénhidrogén alapú hulladékokat dolgozza fel és alakítja át alternatív energiahordozóvá, illetve termékké. Ilyen például a megújuló olaj, ipari gáz, aktív szén és acél drót.

István Gábor, a szlovák vállalat stratégiai igazgatója hozzáfűzte: az eljárással nyert fűtőolaj már eleget tett a megújuló energiákra vonatkozó Nemzetközi Fenntarthatósági és Szén-dioxid kibocsátási Tanúsítvány (ISCC) előírásainak. A hulladékhasznosítási tevékenységből származó alapanyag üzemanyag- komponensként szintén meg fog felelni az üvegházhatású gázok csökkentése érdekében létrejött Megújuló Energia Direktíva (RED) legújabb, szigorított szabályozásnak, mivel a megújult erőforrással kevert üzemanyag átlagosan 66 százalékkal kisebb mértékben járul hozzá a üvegházhatáshoz.

Szilágyi András, a Külgazdasági és Külügyminisztérium befektetési főosztályvezetője rámutatott: az EU összes elvárását teljesítő szlovák szabadalom a fosszilis energiák egyik alternatívája lehet, amely a Déli Áramlat meghiúsulása miatt még inkább értelmet nyer, elősegítve a lokális forrásokra épülő zöld gazdaság kiépülését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.