Közép-magyarországi régió

200 fiatalt támogat vállalkozóvá válásában az állam

Kétszázan kapnak 3-6 millió forint közötti összegű vissza nem térítendő támogatást a közép-magyarországi régióban a fiatalok vállalkozóvá válását segítő program keretében - a támogató döntésekről szóló értesítéseket pénteken vehették át a nyertesek Budapesten.

2014.12.05 15:06MTI
Fotó: archív

A fiatalok jelentős része Budapesten és környékén keresi a lehetőségeket. Ezért döntött úgy a kormányzat, hogy hazai forrásból programot írnak ki a fiatalok vállalkozóvá válásának támogatására a központi régióban, mert itt nem lehet uniós forrást felhasználni erre a célra - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) programjának záró rendezvényén.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kis- és középvállalkozásokban dolgoznak a legtöbben Magyarországon, ezért a foglalkoztatásban erre a területre koncentrálva lehet érdemi eredményt elérni, és ezen belül meghatározó a fiatal vállalkozók támogatása.

A 800 millió forint keretű programba 3300-an próbáltak bekerülni, a 200 nyertes üzleti tervet többlépcsős folyamat eredményeként választották ki - ismertette Pákozdi Szabolcs, az OFA ügyvezető igazgatója.

Czomba Sándor felidézte, hogy míg 2010 áprilisában 3 millió 750 ezren dolgoztak Magyarországon, a legutóbbi statisztikák alapján már 4 millió 180 ezren. A munkanélküliségi ráta négy év alatt 12 százalékról 7,1 százalékra csökkent. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy az ország egyes területei között jelentősek a különbségek.

Az államtitkár kiemelte, hogy különösen nehéz helyzetben vannak a 25 év alattiak, az 55 év felettiek és a szakképzetlenek.

Az adatokat ismertetve elmondta: 2008-2009-ben 30 százalék körül volt a 25 év alatti fiatalok munkanélküliségi rátája. Ez jelenleg 19,3 százalék, a folyamatok tehát kedvezőek, de fontos, hogy a lehetőségeket teremtsenek azok számára, akik az országhatáron belül akarnak boldogulni - tette hozzá.

A fiatalok munkanélküliségével kapcsolatos problémákat az Európai Unió is érzékeli, ezért ifjúsági garanciaprogramot indított - hívta fel a figyelmet Czomba Sándor.

A program október elején Magyarországon is elindult. A regisztrált munkanélküli fiatalokat megkeresik a munkaügyi kirendeltségek, elsőként 2016 közepéig azokat, akik már hat hónapnál régebben vannak regisztrálva - közölte az államtitkár, hozzátéve, hogy őket személyre szabott, egyéni tervekkel próbálják meg támogatni.

A programra a konvergencia régiókban 36 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből 36-40 ezer fiatalt szeretnének segíteni - mondta.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a konvergencia régiókban elindult egy program a fiatalok vállalkozóvá válásának támogatására, ennek keretében eddig 1210 új vállalkozás jött létre.

Czomba Sándor elmondta: a következő években az ifjúsági garancia program keretén belül a konvergencia régiókban 4 milliárd forint, a közép-magyarországi régióban 1 milliárd forint nagyságrendben tervezik a fiatalok vállalkozóvá válásának támogatását.

Pákozdi Szabolcs, az OFA ügyvezető igazgatója az eredményhirdetésen elmondta: a 200 nyertes kiválasztásánál a fő szempont volt, hogy a tudáson és az innováción alapuló, exportképes termékeket előállító, a hazai kis- és középvállalkozásoknak szolgáltatást nyújtó jelentkezőket támogassák.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.