Harmadik negyedév

A cseh gazdaság erősödött

"A gazdasági növekedés mögött elsősorban az új beruházások állnak, amelyek éves szinten 4 százalékkal emelkedtek".

2014.11.28 10:38MTI

Éves szinten 2,4 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) a harmadik negyedévben Csehországban, a negyedéves növekedés 0,4 százalékos - közölte a cseh statisztikai hivatal (CSÚ) pénteken.

A pontosított becslés, az előző becsléshez viszonyítva, 0,1 százalékkal nagyobb növekedést mutat mindkét esetben.

Negyedéves összehasonlításban a háztartások kiadásai 0,4 százalékkal emelkedtek, míg az állami hivatalok kiadásai 0,7 százalékkal csökkentek. A bruttó tőkefelhalmozás negyedéves összevetésben 1,8 százalékkal volt magasabb. A végső fogyasztás összesített adata negyedéves összevetésben nem változott.

Éves szinten az összesített végső kiadások 1,2 százalékkal növekedtek. A háztartások kiadásainál 1,5 százalékos növekedést mutattak ki a statisztikusok. A háztartási fogyasztás növekedésénél a legnagyobb súlyt a tartós fogyasztási cikkek vásárlása, elsősorban az új személygépkocsik vétele jelentette.

A tőkefelhalmozás éves szinten 7,1 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év hasonló időszakában, és már a második egymás után következő negyedévben ez a gazdaság erősödésének legfontosabb tényezője - állítja a statisztikai hivatal.

"A pontosított adatok azt jelzik, hogy a cseh gazdaság növekedése szolid alapokon nyugszik" - jelentette ki Petr Dufek, a CSOB bank gazdasági elemzője.

"A gazdasági növekedés mögött elsősorban az új beruházások állnak, amelyek éves szinten 4 százalékkal emelkedtek" - mutatott rá az elemző. Megjegyezte, hogy a beruházási kedv különösen az építőiparra jellemző.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.