Számok

Adósságcsökkentés és gazdasági növekedés határozza meg a jövő évi büdzsét

Az államháztartási hiány az idén várható három százalékhoz közeli mértéke jövőre 2,4 százalékra fog csökkenni, miközben az államadósság 2015 végére 75 százalék körüli mértékre mérséklődik.

2014.11.25 16:34MTI

Magyarország jövő évi költségvetését az adósságcsökkentés folytatása, valamint a gazdasági növekedés erősítése határozza meg - jelentette ki a Nemzetgazdaság Minisztérium helyettes államtitkára a Magyar Államkincstár 15. Önkormányzati Költségvetési és Adókonferenciáját megelőző sajtótájékoztatóján kedden Egerben.

Berczik Ábel felidézte, hogy az államháztartási hiány jövőre a GDP 2,4 százalékára csökken, miközben az államadósság 2015 végére 75 százalék körüli mértékre mérséklődik, az infláció pedig továbbra is "rendkívül moderált" szinten marad, 1,8 százalékra várják.

Hozzátette: a 2015-ös költségvetés - a makro számokon túl - sok "pozitív rendelkezést" is tartalmaz. Berczik Ábel ezek között említette meg, hogy jövőre a 2014-2020-as európai uniós fejlesztési ciklus első igazán aktív évére, ehhez kapcsolódóan pedig jelentős többletbevételekre számítanak.

A költségvetésben továbbra is rendkívül fontos prioritást kap a munkahelyteremtés: kormányzati cél, hogy 2018-ig minden munkaképes és munkát kereső ember számára lehessen munkát biztosítani, egyúttal számukra a jövedelempótló ellátások is megszüntethetőek legyenek 2018-ig. Ennek első lépéséhez jelentős többletet rendel a költségvetés a közfoglalkoztatás területén.

"A közfoglalkoztatás ugyanakkor nem cél, hanem a nyílt munkaerőpiacra való kilépés eszköze" - hangsúlyozta. Szintén kiemelten foglalkozik a költségvetés a családok támogatásával, az eddigi családi kedvezmények újakkal bővülnek ki. Ilyen lesz a házasulók adókedvezménye vagy a részmunkaidőben munkát vállaló kisgyermekes családokra vonatkozó adókedvezmény.

A közszolgálatban dolgozók megbecsülését is erősítik - mutatott rá a helyettes államtitkár. Szavai szerint 2015. július 1-jétől a fegyveres és rendvédelmi dolgozók esetében lehet számítani számottevő illetménynövekedésre.

A háromnapos konferencián mintegy száz önkormányzat közel 250 szakembere vesz részt. A költségvetési ügyeken túl szó lesz egyebek mellett az adópolitika alakulásáról, számviteli kérdésekről, valamint a helyi adózásról is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.