Tiltakozás

Több mint ötezren írták alá a dohányipari szakszervezet petícióját

Több mint 5000 aláírás gyűlt össze négy nap alatt arra a petícióra, melyet a Dohányipari és Dohánykereskedelmi Dolgozók Szakszervezete nyújtott be a dohányipari vállalkozások 2015. évi egészségügyi hozzájárulásáról, valamint a dohánytermék-kiskereskedelem integrációjáról szóló törvényjavaslat ellen.

2014.11.25 16:30MTI
freedigitalphotos.net/Grant Cochrane

A dohányipari dolgozókat képviselő testület is tömörítő Liga szakszervezet által rendezett múlt pénteki demonstrációval és a petíció átnyújtásával a szakszervezet azt reméli, hogy a foglalkoztatás és a megélhetések további biztosítása érdekében párbeszéd kezdődhet a kormányzat és az érintett felek között.

A szakszervezet tagjai, az iparági dolgozók, a fenntartható működés érdekében egy olyan megoldás együttes kidolgozását kérik a kormánytól, mellyel továbbra is biztosított lehet a törvényes foglalkoztatás.

A petíció aláírói továbbá a képviselőket a törvényjavaslat visszautasítására kérik, különösképpen arra hivatkozva, hogy a beadvány mindennemű iparági és szakszervezeti érdekegyeztetés nélkül került az Országgyűlés elé.

A dohányipari vállalkozások 2015. évi egészségügyi hozzájárulásáról szóló törvényjavaslat alapján a dohánygyárak, importőrök és forgalmazók számára 2014-es nettó árbevételük alapján, sávos rendszerben határoznák meg a hozzájárulás mértékét.

Mindez a nagyobb dohányvállalatoknak több milliárd forintos kiadást jelentene, és a szakszervezet úgy véli, ennek megvalósulása fenyegetné az ágazati szereplők magyarországi üzleti tevékenységét, és komoly hatással lenne a dohányipari vállalatok által foglalkoztatott több mint 2000 munkavállalóra.

A testület szerint a törvényjavaslat elfogadása tovább erősítené a már most jelentős feketekereskedelmet, a dohánykereskedelem a törvényi kötelezettségeinek eleget tevő vállalatoktól az illegális szervezetek kezébe kerülne.

A dohánytermék-kiskereskedelem integrációjáról szóló törvényjavaslat pedig még tovább fokozná és meggyorsítaná mindennek hatását - vélekedett a szakszervezet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.