Moody's

Javultak a magyar növekedési kilátások, de csak fokozatos adósságcsökkenés várható

A GDP-arányos magyar államadósság-ráta a Moody's várakozása szerint az idén 77 százalék lesz, ami meghaladja a Magyarországhoz hasonló besorolású szuverén adósok átlagát.

2014.11.25 15:55MTI

Javultak a magyar gazdaság középtávú növekedési kilátásai, ám a növekedési ütem várhatóan alacsony lesz, és ez nehezíti az adósságteher csökkentését - áll a Moody's Investors Service kedden Londonban ismertetett éves országjelentésében.

A világ legnagyobb hitelminősítő és gazdaságelemző csoportjának elemzése szerint a magyar gazdaság teljesítménye kezd reagálni a kormány gazdaságpolitikai intézkedéseire és az Európai Unió forrásainak fokozottabb felhasználására.

Ennek jele, hogy a beruházások értéke - amely 2013 első negyedéig négy és fél éven át folyamatosan csökkent - növekedési pályára állt. A fogyasztást egyes adóintézkedések és az alacsony infláció élénkíti, és ebben a környezetben a háztartások elkölthető jövedelmi hányada az elmúlt két évben növekedésnek indult.

Emellett az export továbbra is versenyképes az árak alapján, és valószínűleg a következő 12-18 hónapban is az egyik tényezője lesz a magyar gazdaság növekedésének, jóllehet a külső kereslet visszaesése miatt várhatóan csökkenő mértékben.

A középtávú magyar növekedési potenciált ugyanakkor strukturális tényezők korlátozzák; ezek közé tartoznak a gyenge demográfiai mutatók, a térségi összehasonlításban alacsony foglalkoztatottsági ráta, és a rossz befektetési klíma - áll a Moody's keddi londoni elemzésében.

A hitelminősítő mindezek alapján azt jósolja, hogy a következő három évben a magyar hazai össztermék (GDP) évi átlagban 2,2 százalék körüli ütemben bővülhet. A Moody's londoni elemzői a közép- és kelet-európai térség többi környező gazdaságában 3 százalékos éves átlagos növekedési ütemet várnak ebben az időszakban.

A Moody's magyar növekedési prognózisa jórészt megegyezik más nagy londoni házak rövid távú előrejelzéseivel. A UBS bankcsoport londoni befektetési részlegének közgazdászai a 2015-2016-os időszakra szóló átfogó térségi prognózisukban szintén 2,2 százalékos növekedést valószínűsítettek a magyar gazdaságban.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői a felzárkózó térségről összeállított, novemberre szóló havi előrejelzésükben 2015-re ugyancsak 2,2 százalékos növekedést jósoltak Magyarországon.

A Moody's keddi prognózisa szerint a GDP-arányos magyar államadósság-ráta az idén 77 százalék lesz, ami meghaladja a Magyarországhoz hasonló besorolású szuverén adósok átlagát. Ez továbbra is magas adósságráta, pedig a magyar kormány elkötelezetten törekszik arra, hogy a hazai össztermékhez mért államháztartási hiány 3 százalék alatt maradjon - hangsúlyozzák a Moody's londoni elemzői.

A Moody's Investors Service e hónap elején stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló addigi negatívról a "Ba1" szintű magyar államadós-osztályzat kilátását. A lépést a cég szintén elsősorban a magyar gazdaság javuló középtávú kilátásaival, és a költségvetési konszolidáció melletti kormányzati elkötelezettséggel indokolta.

A Moody's lépése nyomán a magyar szuverén adósbesorolás mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő nyilvántartásában immár stabil kilátással szerepel. A Standard & Poor's március vége, a Fitch Ratings 2012 decembere óta stabil kilátást tart érvényben a magyar besorolásokra.

A Fitch pénteken végzi el a magyar adósosztályzat soros felülvizsgálatát. Magyarországot a három cég közül jelenleg a Standard & Poor's tartja nyilván a leggyengébb besorolással: ennél a hitelminősítőnél a hosszú és a rövid lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata "BB/B".

A hosszú futamidejű "BB" magyar osztályzat az S&P listáján a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal marad el, és eggyel gyengébb a Moody's és a Fitch szuverén magyar besorolásánál. A Moody's "Ba1" hosszú távú magyar szuverén osztályzata e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings "BB plusz" hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-minősítésével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.