2,10 százalék

Nem változott az alapkamat

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa nem változtatott a jegybanki alapkamat 2,10 százalékos szintjén kedden.

2014.11.25 14:55MTI
Forrás: MTI

A testület július óta nem módosította az alapkamat szintjét. Azt megelőzően, a kétéves kamatcsökkentési ciklus eredményeként az alapkamat 490 bázisponttal mérséklődött. A tanács szerint tovább folytatódhat a magyar gazdaság növekedése.

Úgy ítélik meg: a magyar gazdaságot kihasználatlan kapacitások jellemzik, és az inflációs nyomás középtávon mérsékelt maradhat. A reálgazdaság dezinflációs hatása mérséklődik, és a jelenlegi monetáris kondíciók fenntartása mellett az infláció középtávon a céllal összhangban alakulhat. A tanács úgy vélte: a középtávú inflációs cél elérése a jelenlegi laza monetáris kondíciók tartós fenntartásának irányába mutat.

Véleményük szerint a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság ezzel együtt óvatos monetáris politikát indokol. Kitérnek arra: a belső kereslet élénkülése ellenére, az ország külső piacainak elhúzódó kilábalása miatt a kapacitások kihasználtsága csak fokozatosan javulhat.

A foglalkoztatás növekedése mellett a munkanélküliség továbbra is meghaladja a strukturális tényezők által meghatározott, hosszú távú szintjét. A tanács közleménye szerint az októberi inflációs adat alapján a fogyasztói árak továbbra is historikusan alacsony dinamikát mutatnak. A középtávú kilátásokat megragadó inflációs alapfolyamat mutatók mérsékelt inflációs nyomást jeleznek.

Véleményük szerint az infláció az előrejelzési horizont (a következő nyolc negyedév) második felében érheti el az árstabilitásnak megfelelő 3 százalék körüli értéket.

A tanács úgy ítélte meg: a hazai gazdaság bővülése a korábbiaknál kiegyensúlyozottabb szerkezetben valósulhat meg, az uniós források növekvő felhasználása, illetve a jegybank növekedési hitelprogramja következtében is enyhülő hitelkorlátok elősegítik a beruházások élénkülését.

A háztartások fogyasztása fokozatosan élénkülhet, azonban a megtakarítási hajlandóság továbbra is a válság előtti szint felett maradhat. Rámutatnak: a nemzetközi befektetői hangulat többnyire kedvezően alakult az elmúlt hónapban, ami főként az Egyesült Államok kedvező makrogazdasági adataival, a japán jegybank monetáris lazításával, valamint az olajárak folytatódó csökkenésével magyarázható.

A hazai kockázati mutatók enyhén javultak, Magyarország sérülékenységét csökkenti a tartósan magas külső finanszírozási képesség és az ennek nyomán csökkenő bruttó külső adósságállomány - olvasható a tanács dokumentumában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.