Londoni elemzők szerint

Kedden kamattartás, később nőhet a csökkentési "kísértés"

Bizonyosra vehető a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapkamatának változatlanul hagyása a monetáris tanács keddi ülésén, később azonban az MNB "kísértést érezhet" a további enyhítésre.

2014.11.24 17:28MTI
freedigitalphotos.net/anankkml

Az enyhítési ciklus újrakezdése azonban nem konszenzusos előrejelzés Londonban, és az MNB-kamatcsökkentések felújítását elképzelhetőnek tartó citybeli elemzők szerint is egy ilyen döntés előtt több jelentős feltételnek kellene teljesülnie.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői azt valószínűsítették, hogy az MNB a decemberben esedékes inflációs jelentésben meredeken 3 százalék alá módosítja 2015-re szóló inflációs előrejelzését.

Ha a 2016-ra vonatkozó MNB-prognózis is a jegybank 3 százalékos célja alatt lesz, akkor "visszakerülhet a monetáris tanács napirendjére" a kamatcsökkentés - vélekedtek a JP Morgan londoni elemzői.A ház szerint ugyanakkor az idei kamatcsökkentési mozgástérnek határt szab az a gazdaságpolitikai döntéshozói szándék, hogy a forint az év végéig erős maradjon.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai szerint valószínű, hogy az MNB hosszabb ideig a jelenlegi 2,10 százalékos alapkamat fenntartására készül, tekintettel egyebek mellett arra, hogy a magyar gazdaságban továbbra is meglévő bőséges kapacitástöbblet miatt várhatóan időbe telik, mire az élénk növekedési ütem felfelé ható inflációs nyomást kezdene gyakorolni.

Ennek alapján a cég londoni elemzői 2015 késői szakaszáig változatlan MNB-alapkamatot jósolnak, és alapeseti előrejelzésük az, hogy a jövő év negyedik negyedévében 3,00 százalékra emelkedik vissza a magyar jegybank irányadó kamata.

A Bank of America-Merrill Lynch szakértői szerint azonban ha az euróövezet növekedési kilátásait súlyos mértékben lefelé módosítják, az a kamatcsökkentési ciklus újrakezdésére kényszerítheti az MNB-t. A City egyik legnagyobb befektetési bankja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai az éves fogyasztói árindex októberben mért 0,4 százalékos - az elemzői várakozásokat jóval meghaladó - visszaesése nyomán "derűlátónak" minősítették az MNB azon jelenlegi várakozását, hogy az éves inflációs ütem 2015-ben eléri a 3 százalékos célt.

Ha ez a jegybanki előrejelzés nem válik valóra, és a gazdasági növekedés is elmarad a várt ütemtől 2015-ben, akkor az MNB a Barclays londoni elemzői szerint is fontolóra veheti az újabb kamatcsökkentéseket.

A ház által az MNB keddi kamatdöntő ülése előtt összeállított táblázatos előrejelzésből kitűnik, hogy a cég már 2015 első negyedévében újabb MNB-kamatcsökkentést valószínűsít, és azzal számol, hogy a jövő év második negyedében 1,50 százalékra süllyed a magyar jegybanki alapkamat.

A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői ugyanakkor nem várnak a keddi kamatdöntés után sem utalást arra, hogy a monetáris tanács módosítani készülne kamatpolitikai iránymutatását. Szerintük is elképzelhető azonban, hogy a monetáris tanács keddi közleménye "egy árnyalattal" enyhébb lesz, tekintettel arra, hogy a teljes kosárra számolt éves infláció kitartóan a negatív tartományban jár.

A Goldman Sachs londoni elemzői szerint egyelőre azért sem várható erőteljes jelzés a kamatpolitikai irány módosítására, mert az MNB éppen az előrejelzés felülvizsgálata előtt áll, és valószínűtlen, hogy már ebben a hónapban új alapállásra helyezkedne.

Emellett a jegybank nyilván nem kíván felesleges árfolyamterhet rakni a forintra az év vége előtt, mivel az rontaná az idei közfinanszírozási mérőszámokat - hangsúlyozták a Goldman Sachs szakértői.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.