Takarékszövetkezetek

Újabb huszonhét taggal bővült a garanciaközösség

A Takarékbank, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) és immár 76 hitelintézet ezentúl egyetemlegesen felel egymás kötelezettségeiért.

2014.11.24 09:54MTI

A Takarékbank közleménye szerint december 10-éig lezárul az ügyfelek számára kettős betétvédelmet nyújtó rendszer kiépítése és létrejön a megújuló takarékszövetkezeti szektor egyetemlegességen alapuló garanciaközössége.

A garanciaközösség tagjainál egységes kockázatkezelési szabályzatokat vezetnek be. A Takarékbank igazgatósága folyamatosan - de legkésőbb 2014. december 10-éig - dönt arról, hogy mely időponttól bocsátja ki az adott szövetkezeti hitelintézet számára az egységes kockázatkezelési szabályzatokat, illetve hogy az adott szövetkezeti hitelintézet mely időponttól keletkezett kötelezettségeire terjed ki az egyetemlegesség.

A Takarékbank döntése nyomán a szektor tagjainak már majdnem kétharmada csatlakozott a garanciaközösséghez, amelyben a takarékok betéteseinek megtakarításai kettős védelmet élveznek: az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által biztosított betéteken felüli megtakarítások védelmére a jövőben az SZHISZ, a Takarékbank és az összes szövetkezeti hitelintézet tőkeereje és likviditása is rendelkezésre áll majd. Ennek anyagi fedezetét biztosítja, hogy az állam tavaly 136 milliárd forinttal növelte meg a szövetkezeti hitelintézetek szavatoló tőkéjét és létrehozta a szövetkezeti hitelintézetek új tőkefedezeti alapját.

Az új rendszerben az integráció egésze, illetve minden egyes, a garanciaközösséghez csatlakozó takarék mögött tehát egységesen közel 300 milliárd forintnyi tőke áll majd.

A közlemény szerint a garanciaközösség kiépítése kulcsfontosságú feltétele a szövetkezeti hitelintézetek egységes piaci fellépésének, piaci bővülésének, mivel lehetővé teszi a szektorban lévő tőkének a jelenleginél hatékonyabb, csoport szintű felhasználását. A takarékszövetkezetek így a jövőben képesek lesznek nagyobb vállalatok, önkormányzatok és projektek hitelezésére is. Az új, hatékony működési modell révén az ország egyik legbiztonságosabb, legnagyobb hálózatával és piaci részesedésével rendelkező pénzügyi szolgáltatója jöhet létre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.