A lakosságot el kell felejteni

MNB: a bankoknak a jövőben a vállalatokat kell hitelezniük

A hazai bankszektor a közeljövőben megszabadul az úgynevezett toxikus elemektől, a rossz, nem teljesítő hitelektől, most az elszámolási törvény és a fair bank-törvény végrehajtásával van elfoglalva, de a későbbiekben sem a kamatrésen, sem a banki termékek árazásán nem lesz akkora bevétele, mint a múltban.

2014.11.21 18:28MTI
freedigitalphotos.net/anankkml

A Magyarországon működő legnagyobb bankoknak össze kell olvadniuk, a bankoknak a jövőben a lakosságot "el kell felejteniük", a vállalkozásokat kell hitelezniük - mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) konferenciáján pénteken Budapesten.

Nagy Márton úgy értékelte: napjainkban felállt az önfinanszírozó bankrendszer, amely a betétekből hitelez, nem a külső forrásokból. A hazai bankszektor a közeljövőben megszabadul az úgynevezett toxikus elemektől, a rossz, nem teljesítő hitelektől, most az elszámolási törvény és a fair bank-törvény végrehajtásával van elfoglalva, de a későbbiekben sem a kamatrésen, sem a banki termékek árazásán nem lesz akkora bevétele, mint a múltban.

Kiemelte: a hitelintézetek hatékony működéséhez le kell szorítani a banki költségeket. Ha a devizahitelek eredeti kamatfeltételei visszaállnak, az átlagos kamatfelár a mostani átlagos 7,2 százalékról 4,9 százalékra mérséklődik, ezzel a törlesztőrészletek 25-30 százalékkal csökkennek, a bankok mintegy nettó 730 milliárd forintot buknak az elszámoláson.

Az MNB ügyvezető igazgatója kiemelte: Magyarországon nyolc nagybank van, mintegy 3 milliárd eurónál nagyobb mérlegfőösszeggel, ezeknek a piaci részesedése 52 százalék, a működési költségeik ennél nagyobbak, a költség/bevétel hányadosuk 60 százalék fölött van, ami rossz banki hatékonyságot jelez.

Rámutatott: a devizaadósokkal történő elszámolás után a bevételhez viszonyított költségek aránya 70 százalék fölé kerül, azaz még tovább romlik a mutató, ezt kellene lefaragni hatékony gazdálkodással. Ha két nagy bank összeolvad, akkor a működési költségek egynegyede megtakarítható – mondta Nagy Márton.

Nagy Márton jelezte: mégsem láthatóak összeolvadások a magyar piacon, pedig több bank eladósorban van, ennek oka, hogy az anyabankok könyveiben a magyarországi leányok túlértékelve szerepelnek, de már rég nem érnek annyit, amennyit a könyv szerinti érték mutat.

A tulajdonosok nem akarják a leánybankok értékét leszállítani, hogy ne kelljen leírni a veszteséget, a könyv szerinti értéken viszont nincs vevő ezekre a bankokra – elemezte Nagy Márton. Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke elmondta: a Magyar Nemzeti Bank lépéseivel egyetértett, azok véleménye szerint kifejezetten jók "makroprudenciális szempontból", ezek közé sorolta az alapkamat csökkentését, a növekedési hitelprogram elindítását, fenntartását, a devizahitelek kivezetésének elemeit, a rossz kereskedelmi ingatlanhitelek megvételére az eszközkezelő felállítását.

Kifejtette: jövő év második felétől már érezhetően bővül a hitelezés, ez javíthatja a gazdasági növekedés feltételeit. Heim Péter szerint jövőre már 100 százalék alatti lesz a hitel/betét mutató az országban, a tőkemegfelelési mutató 14 százalék körül lesz jövőre.

Egyetértett azzal: a romló jövedelmezőség hatására a hazai bankokra jelentős nyomás nehezedik majd, hogy csökkentsék működési költségeiket, ezzel javítsák a hatékonyságukat. Heim Péter szerint kicsi az esélye annak, hogy a következő két évben kamatot emelne az MNB, hacsak nem lesz valami jelentős külső sokk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.