Amelyeket nem támogatott az NFM

Ismét pályáznak ivóvízminőség-javításra a dél-dunántúli települések

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programra pályáznak a Dél-Dunántúli Régió Ivóvíz-minőségjavító Önkormányzati Társulás települései közül azok, amelyeknek projektjeit forráshiány miatt nem támogatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

2014.11.21 16:38MTI
freedigitalphotos.net/winnond

Porga Ferenc, a társulás elnöke, aki Tamási Fidesz-KDNP-s polgármestere is, elmondta: a társulás 34 települése közül 20 korábban megkapta az ivóvíz minőségének javításhoz a támogatást, az elutasítás 14 települést érint.

A projektek összértéke több mint hatmilliárd forint, az elutasítottak közül a legjelentősebb a Somogy megyei Taszár és Orci közös, 415 millió forintos, illetve Tamási közel 1,7 milliárd forintos projektje.

A társulás vezetőjének ismertetése szerint Tamásiban elsősorban az ivóvíz ammóniumtartalma nem felel meg az előírásoknak. A tervezett beruházás keretében az ivóvízkutakat teljesen felújítanák, és a város külterületei egy részén kiépítenék a vezetékhálózatot. Itt jelenleg tartályos kocsival szállítják az egészséges ivóvizet.

A 8500 lakosú városban szeptember óta a várandós nőknek és egy éven aluli gyermekeknek is zacskós vizet szállít a szolgáltató DRV Zrt. Erre azért van szükség, mert bakteriológiai szennyezettsége miatt fertőtleníteni kellett a vezetékes vizet, és ez a nitrittartalom növekedésével járhat.

A korlátozást a szolgáltató vezette be, de ha ez nem történik meg, a népegészségügyi szervezet is intézkedett volna - közölte a Tolna megyei kormányhivatal az MTI-vel.

Porga Ferenc szerint a probléma végleges megoldása az ivóvízminőség-javító beruházástól várható, a projektekkel ismét pályáznak a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programra. Az NFM tájékoztatása szerint az országszerte további 46 projekt elutasításának fő oka a forráshiány volt.

A tárca utalt arra, hogy augusztus 27-én a kormány határozatban nevesített derogációs - európai uniós kötelezettségeket elhalasztva teljesítő - projekteket, amelyekre első körben október 10-én jelentek meg a felhívások. Újabb kiírások közzététele 2015-ben folyamatosan várható - írták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.