Csak a szakértők szerint?

Folytatódnak a pozitív kereseti trendek - Ön érzi ezt?

A fogyasztás élénküléséhez jelentősen hozzájárulhat a folyamatban lévő devizahiteles elszámolás és a forintosítás is.

2014.11.21 15:55MTI

A várakozásoknak megfelelően, pozitívan alakulnak a kereseti tendenciák az MTI által pénteken megkérdezett elemzők szerint.

Szeptemberben 2,4 százalékra gyorsult a havi bruttó és nettó átlagkeresetek emelkedése az egy évvel korábbihoz képest az augusztusi 2,2 százalékról, a közfoglalkoztatottak nélkül az éves növekedési ütem 4,4 százalékra emelkedett a megelőző havi 3,9 százalékról - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház elemzője a KSH keresetekre vonatkozó, első kilenchavi adataira reagálva kifejtette: folytatódik az előző hónapokban kezdődött kedvező trend a kereseteknél. A szeptemberi mintegy 2,4 százalékos éves növekedés, az inflációt is figyelembe véve, 2,6 százalékos emelkedés reálértéken - mondta.

Réczey Zoltán hozzátette: a fogyasztás élénküléséhez jelentősen hozzájárulhat a folyamatban lévő devizahiteles elszámolás és a forintosítás is.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szerint a növekedés megfelelt a várakozásoknak, a 2,4 százalékos bruttó bérnövekedés beleillik az előző hónapok trendjébe. A közmunkaprogram nélkül 4,4 százalék körüli a bérnövekedés üteme - jegyezte meg.

Az elmúlt időszakban megindult egy alacsonyabb inflációs környezethez való alkalmazkodás a szakértő szerint, ami látszik a bérstatisztikán: a közfoglalkoztatottak nélküli béremelkedés 4 százalék körüli. Ez fontos olyan szempontból, hogy a jövőben sem kell attól tartani például a jegybanknak, hogy nagy béremelkedés lenne, ami inflációs nyomást gerjesztene - mondta Németh Dávid.

Kiemelte: a fő üzenet, hogy a közmunkaprogram lefelé húzza a bérstatisztikát, de ettől megtisztítva is egy alacsonyabb bérdinamika állt be.

Az elemző az év egészére 2,5 százalék körüli bruttó bérnövekedést vár.

A K&H vezető elemzője elmondta: a foglalkoztatás a magánszektorban is nő, de nincs túlkereslet, mert akkor nem 4 százalékos lenne a bérnövekedés, hanem ennél valószínűleg nagyobb.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a 2014. január-szeptemberi időszakban 2,9 százalékkal nőtt a teljes munkaidőben foglalkoztatottak átlagos bruttó keresete az egy évvel korábbihoz képest. A közlemény szerint a családi adókedvezmények, az emelkedő reálbérek és a foglalkoztatás bővülése alapvetően hozzájárulnak ahhoz, hogy a háztartások anyagi helyzete megerősödjön, az élénkülő belső kereslet pedig segíti a magyar gazdaság növekedését.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.