Sikeresen elindult

Megkezdték a cseh-szlovák-magyar-román árampiac összekapcsolását

Sikeresen elindult a cseh-szlovák-magyar-román másnapi kereskedésű villamosenergia-piacok összekapcsolása szerdán, ami felváltja a korábbi cseh-szlovák-magyar közös áramtőzsdét.

2014.11.19 16:11MTI

A folyamat a piac-összekapcsolási mechanizmus segítségével az első napon gördülékenyen zajlott le, zavaró esemény nem történt, minden a tervek szerint működik - közölték.

A projekt 2013 augusztusában kezdődött azzal a céllal, hogy a cseh-szlovák-magyar piac-összekapcsolást kiterjessze Romániára. Az érintett országok átviteli rendszerirányítói (sorrendben ČEPS, SEPS, MAVIR és Transelectrica) és szervezett villamosenergia-piacai (OTE, OKTE, HUPX és OPCOM) a nemzeti szabályozó hatóságok (ERÚ, ÚRSO, MEKH és ANRE) támogatásával működtek együtt a projektben.

A piac-összekapcsolás fő előnye, hogy hatékonyabb kereskedést és kapacitás-felosztást tesz lehetővé, amellyel nagyobb ellátásbiztonság, magasabb likviditás és kiszámíthatóbb árak érhetők el.

A közlemény szerint Victor Ionescu, az OPCOM vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy az összekapcsolás nagy előrelépés az egységes európai villamosenergia-piac kialakításában.

Jelenleg olyan megoldást működtetnek, amely kompatibilis az európai előirányzattal, és további előnyöket biztosít piaci szereplők számára az összekapcsolt piacokon.

Gheorghe Visan, a Transelectrica igazgatóságának tagja szerint szeretnék a négy ország közötti együttműködést kiterjeszteni más, a közép-kelet-európai régió villamosenergia-piacainak integrációjával kapcsolatos projektekre, hogy elérjék a végső célt, az egységes európai villamosenergia-piacot - olvasható a közös közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.