Sikeres indulás

Elkészült a geotermikus fűtésrendszer Szegeden

Megkezdte a működést az új geotermikus fűtésrendszer Szegeden, a sikeres indulás után újabb jelentkezők várnak a csatlakozásra.

2014.11.19 16:07MTI

Péter Tamás, a Geotermikus Szolgáltató Kft. ügyvezetője kifejtette: a tavaly márciusban indított projekt keretében a belvárosban 25, Újszegeden 12 intézmény fűtéséhez biztosítanak helyben kitermelt geotermikus energiát.

A 100 százalékban hazai beruházók tulajdonában lévő, szegedi székhelyű Geotermikus Szolgáltató Kft. a belvárosi körre 997 millió forint uniós támogatást, az újszegedire közel 597 millió forint uniós támogatást nyert, ez összességében 49 százalékos intenzitást jelent.

A két, együttesen 3,2 milliárd forintos projekt célja az volt, hogy az intézményi hálózat energiaellátását egy rendszerben, környezetkímélő, helyben kitermelt, geotermikus energiával biztosítsák.

A belvárosi termálkört már áprilisban átadták, az újszegedi termálkör pedig most kezdte meg az üzemet. Szeged egyetemi és klinikai negyedében, a 2 milliárd forintos beruházással épült belvárosi termálkör egy termelő és két visszasajtoló termálkútból, 25 intézményi hőközpontból - köztük 12 klinikai, 6 oktatási épületben, 5 kollégiumban, a városi könyvtárban és egy szállodában - és az ezeket összekötő, mintegy 3500 méter hosszú, föld alá telepített távvezeték-hálózatból áll.

A rendszer 2000 méter mélyről felhozott 90-92 Celsius fokos termálvíz segítségével fűti a hálózatra csatlakoztatott fogyasztókat. A másik termálkör Újszegeden, 1,2 milliárd forintos beruházással épült, egy termelő és két visszasajtoló termálkútból, 12 intézményi hőközpontból és az ezeket összekötő közel 3100 méter hosszú távvezeték-hálózatból áll.

A 2014-es fűtési szezontól kezdve a rendszer 12 újszegedi intézményt - köztük a Városi Sportcsarnokot és Uszodát, az újszegedi gyermekkórházat és MÁV Rendelőt, az SZTE újszegedi karait, egy középiskolát és három kollégiumot - lát el környezetkímélő, megújuló geotermikus energiával.

A vezető hozzátette: már újabb jelentkezők is csatlakoznának a rendszerhez. Így valószínűleg a szegedi részen már a jövő héten megkezdődnek a munkálatok a Nagyáruház bekapcsolására, illetve tárgyalnak a püspöki palota, a mellette levő Hittudományi Főiskola és a Dóm bevonásáról.

Az újszegedi részen egy magánklinika és egy idősek otthona csatlakozna. A beruházás egyik kiemelt partnere a Szegedi Tudományegyetem. A projektről Majó Zoltán az egyetem gazdasági és műszaki főigazgatója elmondta: az SZTE-nek több mint 300 épülete van, amelyek éves energiaköltsége nagyságrendileg 2 milliárd forint. A projekttől azt várják, hogy ezek a költségek 10 százalékkal csökkennek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.