Kérelemre

Telephely-vizsgálati és értékelési engedélyt kapott Paks II.

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. kérelmére lefolytatta az engedélyezési eljárást és kiadta paksi telephelyen létesítendő új atomerőműre vonatkozó telephely-vizsgálati és értékelési engedélyt.

2014.11.18 17:30MTI

Az engedélyezésnek ebben az első szakaszában a hatóság azt mérlegeli, hogy azok a vizsgálati módszerek, amelyekkel az adott telephelyet meg akarják kutatni, megfelelőek-e és előreláthatóan hiteles eredményt adnak-e - tájékoztatta Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója kedden az MTI-t.

Az eljárás végén arra kell választ adnia az engedélyesnek, hogy van-e nukleáris létesítmény építését kizáró ok, illetve, milyen tényezőket kell figyelembe venni a majdani tervezésnél.

Fichtinger Gyula elmondta: az engedélyezésben részt vett a Pécsi Bányakapitányság, amely geotechnikai, földtudományi kérdésekkel kapcsolatban értékelte a zrt. vizsgálati programját. Ezen túlmenően kikérték a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakértő csoportja, valamint az OAH főigazgatóját fajsúlyos ügyekben segítő tudományos tanács véleményét is.

Ezek pozitív nyilatkozata alapján született meg a paksi telephelyen létesítendő új atomerőműre vonatkozó telephely vizsgálati és értékelési engedély. Az eljárás keretében közmeghallgatást tartottak, hogy lehetőséget adjanak az érdeklődőknek és az érintetteknek véleménynyilvánításra, tájékozódásra.

Az atomenergia hivatal és a Pécsi Bányakapitányság több feltételt is szabott az engedélykérő számára. Fichtinger Gyula példaként említette, hogy a vizsgálati szakaszban kéthavonta tájékoztatást kell nyújtania a zrt.-nek, végül pedig beszámolót kell készítenie a programról.

A nukleáris hatóság vezetője azt mondta, körülbelül másfél év alatt végzik el a telephely vizsgálatot, amelynek eredményeként kimondják, alkalmas-e a kijelölt terület atomerőmű építéshez, illetve meghatározzák azokat a tényezőket, amelyeket figyelembe kell venni a majdani tervezésnél.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.