Ellenőrzött az ÁSZ

Szabálytalanságok az ombudsmani hivatal gazdálkodásában

Több szabálytalanságot tárt fel az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának (AJBH) ellenőrzésénél, az ombudsmani hivatal az ÁSZ szerint megsértette a számviteli, illetve a közbeszerzési törvényt, nem megfelelően működtette a gazdálkodási jogkörökkel összefüggő belső kontrollokat, a székházként használt ingatlan jogi helyzetét pedig az ellenőrzés lezárásáig nem rendezték.

2014.11.18 15:01MTI

Az ÁSZ az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: az ombudsmani hivatal ellenőrzése a 2011-2013 közötti időszakra terjedt ki, és az AJBH, illetve jogelődje, az Országgyűlési Biztosok Hivatalának pénzügyi és vagyongazdálkodási tevékenységét, valamint a szervezet átalakulását értékelte.

Emlékeztettek: az ombudsmani intézményrendszer átalakításával a négy önálló ombudsman helyett egységes ombudsmani intézmény jött létre, az egyszemélyi felelős vezetés új rendszerében a feladatellátás hatékonyabbá, a gazdálkodás szabályozottabbá és átláthatóbbá vált, az intézmény közfeladat-ellátására vonatkozó kontrolljainak kialakítása viszont az ellenőrzött időszakban hiányos volt.

Az ÁSZ vizsgálata során megállapította, hogy az ombudsmani intézmény a belső kontrollokat 2011-ben és 2013-ban nem megfelelően működtette és azok 2012-ben sem feleltek meg teljes körűen a jogszabályokban és belső szabályzatokban foglaltaknak, ez pedig "magas kockázatot jelent az ellenőrzött terület egészének szabályszerű működése szempontjából".

Mint írták, rendszerhibaként jelentkezett, hogy a teljesítés igazolását végzőket a kötelezettségvállalók - néhány kivételtől eltekintve - egyik évben sem jelölték ki írásban. Előfordult, hogy annak ellenére nem folytatták le a közbeszerzési eljárást, hogy az a szolgáltatások becsült értéke alapján meghaladta a közbeszerzési értékhatárt, amellyel megsértették a közbeszerzési törvényt - tették hozzá.

Az ÁSZ szerint "a kötelezettségvállalással terhelt előirányzat-maradvány megállapítása és kimutatása 2011-ben és 2012-ben nem felelt meg, 2013-ban pedig nem teljes körűen felelt meg a jogszabályi előírásoknak és belső szabályzatoknak".

Hozzátették: az intézmény ezzel kapcsolatban megsértette a számviteli törvényt és az államháztartás rendjéről szóló jogszabályokat, emiatt az ÁSZ a 2013. évi zárszámadás ellenőrzéséről szóló jelentésében az AJBH beszámolóját elutasító záradékkal látta el.

Arra is felhívta a figyelmet a számvevőszék, hogy "a székházként használt ingatlan jogi helyzetének rendezéséről a vagyonkezelési szerződés felülvizsgálata során és az ellenőrzés lezárásáig sem született megállapodás az MNV Zrt. és az AJBH között".

Az ÁSZ szerint az intézmény pénzügyi helyzete a likviditási mutatók alapján stabil volt, vagyongazdálkodási tevékenységének szabályozottsága, vagyon-nyilvántartásának vezetése pedig megfelelt a jogszabályi előírásoknak.

A számvevőszék az alapvető jogok biztosának három, míg az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala főtitkárának négy javaslatot fogalmazott meg, amelyekre intézkedési tervet kell készíteniük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.