Bitcoin-elfogadás

Egyre többen fizetnek nem létező pénzzel

Még az olyan nagy áruházak között is találunk Bitcoin-elfogadó helyeket, mint az Amazon vagy az Expedia.

2014.11.17 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Freedigitalphotos Victor Habbick

Ahogy közelednek az ünnepek, egyre inkább felpörögnek a karácsonyi bevásárlási adatok, mind többen és többen keresik az akciókat, újdonságokat. Van azonban, aki ezekért nem dollárral, euróval vagy éppen forinttal akar fizetni, hanem egy fizikai valójában nem is létező pénzzel: Bitcoinnal.

Kis Bitcoin-határozó
Nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz, amelyet 2009. január 3-án egy ismeretlen (fórum nevén Satoshi Nakamoto) bocsátott ki, közvetlenül a 2008-as amerikai bankválság kirobbanása után. Az elnevezés vonatkozik továbbá a fizetőeszközt kezelő nyílt forráskódú szoftverre, és az azzal létrehozott elosztott hálózatra is.

A többi elektronikus fizetőeszköztől eltérően a Bitcoin nem függ központi kibocsátóktól és hatóságoktól. A Bitcoin a peer-to-peer hálózat csomópontjai által tárolt elosztott adatbázisra támaszkodik. Az adatbázis tartalmazza a fizetések adatait, garantálva az elektronikus fizetőeszközökkel szembeni alapvető követelményeket. A biztonságot digitális aláírások és proof-of-work rendszer adja. (forrás: Wikipedia)

2014 karácsonya
Jelenleg már több mint 21 ezer kereskedő fogadja el a virtuális pénzt nagyon is valóságos tárgyakért cserébe. Ide tartozik például az Amazon, az Overstock és az Expedia. A magyar elfogadóhelyekről itt lehet tájékozódni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.