Augusztusban

2,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Az élelmiszerkereslet 1,6 százalékkal elmaradt a tavaly augusztusitól, a nem élelmiszertermékek forgalma 6,8, az üzemanyagoké 4,3 százalékkal nőtt.

2014.10.29 11:16MTI

Augusztusban az előző havival megegyező, 2,5 százalékos ütemben nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az egy évvel korábbihoz képest a naptárhatástól megtisztított adatok szerint, míg a kiigazítatlan index 2,0 százalékos növekedést jelez - erősítette meg második becslésében az október 3-án közölt első becslés adatait szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az élelmiszerkereslet 1,6 százalékkal elmaradt a tavaly augusztusitól, a nem élelmiszertermékek forgalma 6,8, az üzemanyagoké 4,3 százalékkal nőtt.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 2014. augusztusban 793 milliárd forint volt, 16 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban, közölte a KSH.

Idén augusztusban az országos kiskereskedelmi forgalom 45,6 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 34,9 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, a fennmaradó 19,5 százaléka pedig az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

Az élelmiszer-kiskereskedelmen belül a forgalom döntő hányadát (79,4 százalékát) az élelmiszer jellegű vegyes üzletek adták, ahol az értékesítés volumene 0,4 százalékkal nőtt, miközben az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 9,3 százalékkal volt kisebb, mint 2013. augusztusban.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának 6,8 százalékos augusztusi emelkedésén belül a textil és ruházati cikkek, valamint lábbelik eladása 22,5 százalékkal, a vegyes iparcikkeké 12,5 százalékkal nőtt, míg a bútorok és a műszaki cikkek iránti kereslet 2,5 százalékkal elmaradt a tavaly augusztusitól. A gyógyszer-, gyógyászati termékek forgalma 4,2, az illatszereké 12,2 százalékkal emelkedett. Az előző hónapokhoz mérten lassabban nőtt a használtcikkek és a csomagküldő szolgálatok forgalma 8,6, illetve 28,6 százalékkal.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai augusztusban 6,6 százalékkal emelkedtek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.