Összeköttetés a Tisza-tó és az élő folyó között

Hallépcső épült Kiskörén

Halátjárót építettek a kiskörei duzzasztómű szomszédságában, amely összeköttetést teremt a Tisza-tó és az élő folyó között.

2014.10.28 15:49MTI

Lovas Attila, a projektgazda Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője a próbaüzem indulása alkalmából kedden sajtótájékoztatón elmondta: a fejlesztés a 7,6 milliárd forintos Komplex Tisza-tó program részeként 740 millió forintból, uniós támogatással készült el.

A 1371 méter hosszú, átlagosan 15 méter széles, 8-9 méter vízszintkülönbséget is áthidaló hallépcsőt természetközeli műszaki megoldások alkalmazásával alakították ki – emelte ki.

A hallépcső a síkvidéki tározó ökológiai egyensúlyát segít megtartani azzal, hogy az úgynevezett kisvizes időszakokban is biztosítja a halak átjárását a tározótér és az élő folyó között.

Kovács Sándor, a Tisza-tó miniszteri megbízottja, egyben a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés fideszes elnöke hangsúlyozta: az új létesítmény turisztikai látványosságként is fontos szerepet játszhat Kisköre, illetve a térség gazdasági megerősödésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.