Az Európai Bizottság szerint

A legrosszabb forgatókönyv szerint is biztonságos hazánk földgázellátása

Az Európai Bizottság által modellezett legrosszabb forgatókönyv szerint is biztonságos Magyarország földgázellátása - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) annak kapcsán, hogy befejeződött az uniós tagállamok földgázellátásának átvilágítása.

2014.10.27 17:22MTI
freedigitalphotos.net/renjith krishnan

A bizottság megállapította, ha az Oroszországból Európába történő földgázszállítás teljesen leállna, a magyar kormány a hazai földgáztárolókban meglévő és jelenleg is folyamatosan növekvő földgáztartalékok felhasználásával, a jogszabályokban meghatározott korlátozó intézkedések mellett garantálni tudja a lakossági igények kielégítését.

A vizsgálatok lefolytatása óta eltelt időben jelentősen növekedett a magyar tárolókban elhelyezett földgáz mennyisége - hívta fel a figyelmet a tárca. Jelenleg több mint 4,1 milliárd köbméter áll a fogyasztók rendelkezésére, és a betárolásnak még nincs vége.

A jelenlegi készletszint mintegy 10 százalékkal haladja meg a földgáztárolók hat évvel ezelőtti teljes fizikai kapacitását - közölték. Az NFM kitért arra, hogy Magyarország elkötelezett a magyar-szlovák határkeresztező földgázvezeték megépítése mellett.

A vezeték kivitelezési szakasza hamarosan lezárul, így a próbaüzem még ebben az évben megkezdődik. A kormány továbbra is figyelemmel kíséri a beruházás haladását, és a hazai ellátásbiztonságot, valamint az uniós kötelezettségeket szem előtt tartva minden szükséges intézkedést megtesz, hogy a vezeték 2015 elején megkezdhesse a kereskedelmi működést.

A tárca hangsúlyozta: a kormány mindenkor támogatja az útvonal- és forrásdiverzifikációt szolgáló infrastruktúra-fejlesztéseket. Magyarország számára fontos a hatályos uniós előírásoknak megfelelő, a kétirányú szállítást lehetővé tevő határkeresztező szállítóvezetékek kiépítése, különös tekintettel a horvát-magyar és a román-magyar határkeresztező vezetékekre. Kiemelt cél az erre vonatkozó korábbi megállapodások mielőbbi végrehajtása és a kétoldalú tárgyalások mielőbbi sikeres lezárása - közölte a minisztérium.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.