Helyzetértékelés

Elemzők szerint Közép-Európát is lassítja Németország

A legutóbbi aktivitási adatok alapján fogy a növekedési lendület a közép-európai EU-gazdaságokból, és ennek elsődleges oka a német gazdaság gyengesége. Az idei első fél évben a magyar gazdaság teljesített a legerősebben a térségben.

2014.10.25 06:30MTI

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági elemzőház, a Capital Economics közgazdászai szerint ugyanakkor a térség számára "jó hír" az olajárak esése. A ház elemzői kiemelték, hogy az idei első fél évben a magyar gazdaság teljesített a legerősebben a térségen belül, ám a jelek szerint itt is lassulni kezdett a növekedési ütem.

A Capital Economics szakértői közölték: az általuk használt növekedéskövető modell (GDP tracker) arra vall, hogy a magyar gazdaság 2,8 százalékkal növekedhetett a harmadik negyedévben éves összevetésben számolva a második negyedévi 3,9 százalékos éves ütem után.

A ház szerint a várható magyar lassulásban is a német gazdaság megtorpanása az egyik tényező, de valószínűnek tűnik, hogy a költségvetési politikának is volt szerepe.

Az áprilisi parlamenti választások óta ugyanis csökkent az államháztartási hiány, és a közszférabeli foglalkoztatottság növekedési üteme is lassult, ez pedig nyomást gyakorol a hazai keresletre - áll a Capital Economics pénteki előrejelzésében.

A ház londoni elemzői a lengyel gazdaságban is hasonló lassulást valószínűsítenek: a legutóbbi aktivitási adatokra épülő előrejelzési modelljük szerint az éves összevetésben számolt harmadik negyedévi lengyel GDP-növekedés 2,5 százalék körüli lehetett a második negyedévben mért 3,2 százalékos éves ütem után.

A Capital Economics GDP tracker modellje a cég pénteki prognózisa szerint azt is valószínűsíti, hogy a cseh gazdaság éves növekedési üteme minimálisan ugyan, de szintén lassulhatott a második negyedévi 2,5 százalékról.

Más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet a német gazdaság jelentős gyengülésére és az euróövezet egészére - vagyis a közép-európai EU-gazdaságok legfontosabb exportpiacára - ebből eredő növekedési kockázatokra.

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdászai azt állapították meg új, felülvizsgált előrejelzésükben, hogy az euróövezet "veszélyesen közel jár" a recesszióhoz.

A ház az általa eddig várt 1,1 százalékról 0,7 százalékra rontotta az idei év egészére szóló euróövezeti növekedési előrejelzését, elsősorban a három legnagyobb eurógazdaság, Németország, Franciaország és Olaszország gyenge teljesítménye miatt.

A CEBR szerint nem lehet kizárni, hogy a német gazdaság - amely az euróövezeti GDP-értéknek több mint a negyedét adja - az év közben technikai recesszióba került. A német hazai össztermék a második negyedévben ugyanis 0,2 százalékkal csökkent, és az előremutató mérőszámok alapján a harmadik negyedévben még rosszabbra fordulhatott a helyzet - áll a CEBR elemzésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.