Lisztkeverékek

A tritikálé élelmezési hasznosítását segítő kutatások fejeződtek be Szegeden

A tritikálé a búza és a rozs hibridjeként nemesített 130-140 éves növény. Kiválóan termeszthető rosszabb tápanyag-ellátottságú területeken, jól viseli a szélsőséges időjárási körülményeket, ugyanakkor kiemelkedő hozamokra is képes.

2014.10.20 17:22MTI
Fotó: Wikipédia

A jelenleg elsősorban takarmányként termesztett tritikálé élelmezési hasznosítását segítő kutatások fejeződtek be Szegeden, olyan lisztkeverékeket hoztak létre, amelyek elterjedhetnek a közfogyasztásban is – tájékoztatta a Gabonakutató Nonprofit Kft. az MTI-t.

A tritikálé a búza és a rozs hibridjeként nemesített 130-140 éves növény. Kiválóan termeszthető rosszabb tápanyag-ellátottságú területeken, jól viseli a szélsőséges időjárási körülményeket, ugyanakkor kiemelkedő hozamokra is képes.

A gabonafélék közül Magyarországon rozsbúzából termett a legtöbb, 13 tonnát is meghaladó mennyiség egy hektáron. A tritikálét elsősorban takarmányozási célokra használják, az elmúlt években végzett kutatások azonban azt mutatják, hogy az új nemesítésű fajták olyan tulajdonsággal bírnak, amelyek lehetőséget teremtenek az emberi élelmezési célú felhasználására.

A tritikálé rostjai lassabban szívódnak fel, növelik a teltségérzetet, így fogyókúrához is kiválóan használható. Jótékony hatással van a bélműködésre, gátolja a vastagbéldaganatok kialakulását – közölte Ács Péterné, a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. laborvezetője.

A szakember hangoztatta, hogy magasabb rost- és ásványianyag-tartalom jellemzi a tritikálét a búzához képest, de az emberi szervezet számára könnyebben feldolgozható, mint a rozs.

A szegedi Diabet Trade Kft. és konzorciumi partnerei – a Gabonakutató Nonprofit Kft., a Szeredi és Társai Kft., valamint a Mórahalmi Rozsmalom Kft. - közelmúltban zárult, 277 millió forintos uniós támogatással megvalósult csaknem 400 millió forintos összköltségvetésű kutatási programjában létrehoztak három lisztkeveréket, amelyek tritikálét is tartalmaznak.

Ezek egyike a dietetikus lisztkeverék, amely szénhidráttartalma 15-20 százalékkal alacsonyabb, mint a búzáé. Kísérleti pékségekben már kaphatók az ezekből sütött kenyerek, de a szakemberek szeretnék bővíteni az együttműködők körét, illetve elérni, hogy ezek az egészségmegőrző termékek a gyermekétkeztetés Minta Menza programjába is bekerüljenek.

A lisztkeverékek kifejlesztése mellett a kétéves kutatási programban a faj nemesítését, a vetőmagtermelését szolgáló biotechnológiai kutatásokat, magas biológiai értéket hordozó bázis vetőmag előállításának módszertani kutatását, valamint agronómiai modellkísérleteket végeztek a kutatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.